FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Adris i TDR ograničili tržišno natjecanje, Adris će se žaliti na odluku

Autor: dduk
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdila je da su Adris grupa i Tvornica duhana Rovinj (TDR) od sredine kolovoza 2004. do kraja prošle godine ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama na teritoriju Hrvatske.

AZTN je danas priopćio kako su Adris i TDR to učinili stvaranjem mreže isključivih kupaca s namjerom isključivanja ili ograničavanja pristupa tržištu svojim konkurentima, odnosno primjenom općih uvjeta poslovanja te sporazuma o prodaji i promidžbi cigareta koje je TDR sklapao s trgovcima.

U tim je sporazumima, kažu u AZTN-u, kupcima bila nametnuta obveza da sve ili većinu svojih potreba za cigaretama u određenom razdoblju nabavljaju od TDR-a, a on je takvu kupnju financijski poticao odnosno nagrađivao zabranjenim, uvjetovanim retroaktivnim rabatima, takozvanim rabatima vjernosti. To je rezultiralo uspostavom nejednakih uvjeta za pojedine TDR-ove kupce jer je sklapanje takvih ugovora bilo uvjetovano pristankom kupaca na dodatne obveze, napominju u AZTN-u.

Naime, objašnjavaju u Agenciji, veće rabate nisu ostvarivali kupci koji su kupili više cigareta, nego je to bilo uvjetovano vjernošću TDR-u koja je utvrđivana ovisno o tome koliko su svojih ukupnih potreba za cigaretama pojedini kupci u određenom razdoblju zadovoljavali isključivom kupnjom od TDR–a.

Dodatni rabati i marketinška naknada pritom su imali značajni udjel u ukupno mogućim rabatima pa su zapravo imali poticajan učinak na kupce da kupuju isključivo ili gotovo isključivo TDR-ove cigarete, smatra AZTN.

Budući da je više od 90 posto svih ključnih TDR-ovih kupaca u razdoblju od 2006. do 2009. godine ostvarilo dodatni/naknadni rabat, to znači da je on proizveo učinak vezivanja kupaca, jer su najveći dio svojih potreba (u prosjeku preko 80 posto) oni podmirivali cigaretama TDR-a.

Iako su se tijekom promatranog razdoblja uvjeti (u smislu iznosa) za ostvarivanje rabata smanjivali jednako kao i tržišni udjel TDR-a, i nadalje su do kraja promatranog razdoblja u ukupnoj strukturi rabata, dodatni/naknadni rabat i marketinška naknada bili značajni i poticali su kupce na isključivu ili gotovo isključivu kupnju TDR-ovih cigareta. Na taj način su proizvodili učinak otežanog pristupa TDR-ovih konkurenata tržištu i sprječavali, ograničavali i narušavali tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja, ocjenjuje AZTN.

Agencija je zabranila Adris Grupi i TDR-u takvo postupanje, a također će podnijeti optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka i izricanje novčanih kazni. Predviđena novčana kazna može iznositi do maksimalno 10 posto vrijednosti ukupnoga godišnjeg prihoda ostvarenog u godini prije počinjenja zlouporabe (2003. godina).

Agencija napominje da nova prodajna politika TDR-a nije bila predmet postupka, jer se ona treba promatrati u smislu danas važećih propisa.

Iz Adrisa, u komentaru rješenja AZTN-a, kažu kako poštuju odluku Agencije, ali smatraju da je njihovo poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonima i propisima te ističu da će se žaliti na takvu odluku AZTN-a.

"Ne možemo se oteti dojmu da je i u slučaju TDR-a grubi pritisak globalnih kompanija na krhke strukture naših institucija bio odlučujući", kažu u Adrisu.

Napominju da je razdoblje koje je razmatrala Agencija bilo obilježeno naglim i učestalim promjenama zakonodavstva te da je TDR činio sve da svojim tržišnim djelovanjem prati te promjene koje su, kako navode, pod pritiskom globalnih kompanija nerijetko bile protiv domaćih proizvođača i na štetu hrvatskog gospodarstva.

(Hina) xduk ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙