FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adris Grupa u prvom polugodištu sa 5,3 posto višim prihodima

Autor: tmis
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Adris grupa je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila ukupni prihod od 1,37 milijardi kuna, što je za 5,3 posto više od istog razdoblja prošle godine, operativna dobit iznosi 117 milijuna kuna, a dobit prije poreza 225 milijuna kuna, objavili su danas iz Adris grupe.

Unatoč padu operativne zarade u prvom polugodištu, grupa je zabilježila veću dobit prije poreza. Razlog je pozitivan neto financijski rezultat, navodi se u priopćenju Adrisa.

Po podacima iz izvješća, dobit prije poreza Adris grupe u prvom je polugodištu lani iznosila 204,3 milijuna kuna.

Adris grupa je u prvih šest mjeseci povećala prihode od prodaje roba i usluga za 1,9 posto, na 1,19 milijardi kuna.

Ukupni rashodi Adris grupe u razdoblju siječanj-lipanj iznosili su 1,14 milijarde kuna, što je na godišnjoj razini rast za 4,4 posto.

Vezano za duhansku stratešku poslovnu jedinicu TDR, iz Adris grupe napominju kako je uočljivo da je TDR u prvoj polovici ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u istom lanjskom polugodištu.

To objašnjavaju nastavkom pada potrošnje na hrvatskome i regionalnom tržištu zbog rasta poreznog opterećenja i maloprodajnih cijena te pada kupovne moći zbog ekonomske krize. Nastavljen je, kako navode, trend prelaska potrošača na proizvode iz nižih cjenovnih skupina.

TDR je ipak nastavio trend daljnjeg rasta udjela izvoza u ukupnoj prodaji, koji iznosi 58,8 posto.

Adris grupa u cjelini u svojim ključnim djelatnostima ostvaruje više od 60 posto prodaje na inozemnim tržištima, naglašavaju iz te rovinjske grupe.

U turističkom dijelu poslovanja Adris Grupe ostvareno je, kako navode, 10 posto više noćenja u prvoj polovici ove godine nego u istoj lanjskoj, a s obzirom na općenito bolji buking od prošlogodišnjeg očekuje se nastavak pozitivnog trenda.

Pritom napominju kako je u lipnju ove godine u Rovinju otvoren Hotel Lone s pet zvjezdica, u koji je uloženo gotovo 350 milijuna kuna, i čime je zaokružen investicijski ciklus na destinaciji Rovinj-Vrsar vrijedan 2,2 milijarde kuna.

Tvrtka za proizvodnju i preradu ribe Cromaris u prvom je polugodištu povećala prodaju za 55 posto, pri čemu je prodaja u izvozu udvostručena i iznosi 68 posto.

U Cromarisu je u prvom polugodištu završena instalacija sustava automatskog hranjenja na dva uzgajališta ribe što će znatno povećati efikasnost poslovanja i omogućiti količinski rast proizvodnje.

Završen je o proces dokapitalizacije Cromarisa, vrijedan 155 milijuna kuna, kako bi tvrtka ostvarila rast i razvoj, napominju iz Adrisa.

Podsjećaju i da je Adris u svibnju ove godine povećao svoj udio u Opresi, najvećem lanca kioska u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙