FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peronja i župan Sanader opovrgnuli informacije u raskolu unutar HDZ-a

Autor: pgas
SPLIT, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini Kruno Peronja i župan Ante Sanader (HDZ) na izvanrednoj su konferenciji za novinare danas popodne opovrgnuli informacije o raskolu unutar splitsko-dalmatinskoga HDZ-a te da su se njih dvojica međusobno sukobili.

Na sjednici Županijske skupštine, u kojoj neslužbena koalicija HDZ-a i nezavisne liste Željka Keruma (Hrvatska građanska stranka - HGS) imaju većinu od 33 od ukupno 51 vijećnika, nije prihvaćeno izvješće o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine jer je prilikom glasovanja to izvješće poduprlo 25 vijećnika, a za prihvaćanje je potrebna potpora najmanje 26 vijećnika.

Po tumačenju Sanadera i Peronje, u trenutku glasovanja nekoliko vijećnika nije bilo u dvorani, što se nije znalo. Nakon stanke ti su se vijećnici, objasnio je župan Sanader, vratili u dvoranu, ali vijećnici SDP-ove koalicije nisu dopustili da se ponovi glasovanje i napustili su sjednicu na koju se više nisu vratili. "Na sjednici je ostalo 28 vijećnika HDZ-a i HGS-a i oni su glasovanjem prihvatili odluku da se na sljedećoj sjedenici Županijske skupštine ponovno na dnevni red stavi glasovanje o izvješću o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2011.", rekao je župan, dodajući kako to omogućava i poslovnik o radu Županijske skupštine. Po riječima župana, SDP-ovo napuštanje sjednice je politikantsko jer se "nitko nije javio za diskusiju da ospori izvješće o izvršenju Županijskog proračuna za prvo polugodište ove godine" koje su prije prihvatili i županijski odbori.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Veljan Radojković izjavio je tijekom dana da vijećnici njegove stranke i koalicijskih partnera iz HNS-a i HSU-a ne žele sudjelovati "u farsi" rada Županijske skupštine. Po njegovim riječima, danas je "dana pljuska županu Sanaderu" jer je točka o izvješću o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine propala zbog nekih vijećnika kojih nije bilo u dvorani za vrijeme glasovanja.

"Zovu me mediji iz Zagreba i pitaju je li Kruno Peronja glasovao protiv proračuna i jesu li neki vijećnici (HDZ) utekli sa sjednice, a neki su portali objavili da smo se ja i Peronja potukli i sukobili", rekao je župan Sanader. Opovrgavajući takve navode, župan Sanader i Peronja su se zagrlili, a Peronja je pritom rekao: "U HDZ-u vlada sklad, zajedno smo jači i ove ćemo izbore dobiti."

HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Dujomir Marasović rekao je da se za vrijeme današnjeg glasovanja dogodila "tehnička nespretnost" jer je nekoliko njihovih vijećnika bilo iza vrata, a ne u dvorani.

"Zbog te tehničke nespretnosti, ne treba pokretati nikakve disciplinske mjere protiv naših vijećnika", rekao je i dodao da SDP tu "tehničku nespretnost" pokušava dizati na političku razinu. "Glupo je što SDP hoće javnosti prodati rog za svijeću", rekao je Marasović.

(Hina) xpgas ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙