FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: Milanović pokazuje bahatost i manjak osnovnog pravnog znanja

Autor: dber
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Potredsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-a Vladimir Šeks ocijenio je danas kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović pokazao višak bahatosti, a manjak elementarnog pravnog znanja kad je komentirao upit predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u vezi s napisima da je HDZ pod istragom.

"Gospođa Jadranka Kosor je potpuno korektno i u skladu sa zakonom postavila spomenuti upit, a krajnje je uvredljivo, bezobzirno i kao potpuna neznalica reagirao Zoran Milanović", kazao je Šeks u izjavi za Hinu. Milanović je, dodaje, pokazao na krajnje uvredljiv način višak bahatosti, arogancije i prepotencije, a manjak elementarnog pravnog znanja.

Podsjetivši na tvrdnje Zorana Milanovića da pod istragom mogu biti samo odgovorne osobe, a političke stranke, odnosno pravne osobe tek na kraju mogu odgovarati kazneno, Šeks je naveo da Milanović očito ne zna i nije pročitao zakon u kojem stoji da će se za pravne i odgovorne osobe provesti jedinstven postupak i donijeti jedna presuda te da se i protiv odgovorne i pravne osobe po zahtjevu državnog odvjetnika provodi istraga.

Prema tome, tu se doista pokazuje njegovo vapijuće neznanje kad govori da se prvo utvrđuje odgovornost odgovorne osobe, a potom kaznena odgovornost pravne osobe, kazao je.

Podsjetio je i kako je nedavno poručio Milanoviću da ne bi uspješno prošao na seminaru iz ustavnog prava. "Sada mu mogu isto reći i da ne bi uspješno položio ni seminar iz kaznenog i kazneno-procesnog prava", dodao je Šeks.

Predsjednik SDP-a izjavio je danas kako ne vidi razlog zašto je predsjednica vlade i HDZ-a pismom od državnog odvjetništva zatražila očitovanje o medijskim napisima da je HDZ kao pravna osoba pod istragom zbog navodnih sumnji u financiranje ilegalnim donacijama jer, kako je rekao, vjeruje da ona najbolje zna istinu.

Milanović je napomenuo da pod istragom mogu biti odgovorne fizičke osobe, a da političke stranke kazneno mogu odgovarati tek na kraju takva postupka.

Kosor je, pak, izjavila da ima pravo raspitivati se je li HDZ pod istragom te da time nije prekršila nijedan zakon. Komentirajući Milanovićevu izjavu kako njezin zahtjev DORH-u da se očituje o istrazi u HDZ-u "nije pritisak na državne institucije, nego izgubljenost", rekla je da bi Milanović morao naučiti razlikovati USKOK-ove predmete, one povezane s istragama fizičkih osoba i one istrage koje se odnose na pravne osobe.

(Hina) xbdj yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙