FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šišljagić proglasio elementarnu nepogodu

Autor: vsik
OSIJEK,1. kolovoza, 2011.(Hina) - Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić proglasio je danas elementarnu nepogodu za cijelu županiju zbog suše u lipnju i srpnju, koja je na usjevima učinila štetu veću od 400 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare župan Šišljagić je rekao da su goleme štete zbog suše učinjene na 137.500 hektara u sve 42 jedinice lokalne samouprave te da su posebno stradale proljetne kulture, kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret, ali i voće i povrće.

U lipnju i srpnju u Osječko-baranjskoj županiji palo je samo 56 litara oborina po četvornome metru, što je gotovo pola manje od višegodišnjeg prosjeka za to razdoblje. Štete se kreću od 30 do 50 posto, rekao je župan Šišljagić i dodao kako su uz male količine oborina temperature bile iznimno visoke.

"Država će se morati uključiti u pomoć poljoprivrednicima u saniranju šteta", kazao je. Upozorio je kako će zbog suše biti malo kukuruza te da njegova cijena "enormno raste", a trenutačno je 1,80 kuna po kilogramu, što je znatno više od cijene koja se nudi za otkup žita (1,35 kuna za kilogram). "To je razlog da već sada veće količine kvalitetnog žita odlaze u stočnu hranu", istaknuo je Šišljagić.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙