FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: 25 mrtvih u sukobima vojske, Al-Kaide i plemena

Autor: mtro
ADEN, 30. srpnja 2011. (Hina/AFP) - U sukobima vojske, članova Al-Kaide kojoj je glavna baza za Arapski poluotok u Jemenu, te plemena na jugu Jemena ubijeno je 25 ljudi, a više desetaka je ranjeno, objavili su u subotu mjesni i vojni izvori.

U Dofasu su u petak pripadnici Al-Kaide automatskim oružjem napali vojnu postrojbu i ubili šestoricu časnika i vojnika.

Ranili su još devet vojnika, rekao je vojni dužnosnik u tome selu 15 km južno od Zindžibara, glavnoga grada pokrajine Abjane. U tim sukobima ubijena su petorica pripadnika Al-Kaide, a četvorica ranjena, rekao je mjesni dužnosnik.

Istočno od Zindžibara sukobilo se 200 članova jednog plemena s Al-Kaidom, rekao je visoki policijski dužnosnik te regije. U tom sukobu 12 pripadnika plemena je ubijeno, a 20 ranjeno.

U susjednome mjestu Džaar, koje je pod nadzorom islamista, ubijene su dvije osobe, a 14 je ranjeno.

Krajem svibnja nekoliko stotina naoružanih ljudi iz skupine "Pobornici šarije", koja je povezana s Al-Kaidom, preuzele su kontrolu nad Zindžibarom i nagnale stanovništvo u bijeg.

Uz podršku plemena, koja su bila sklonija Al-Kaidi no promijenila su stranu, vojska je postupno počela vraćati to područje.

Al Kaida Arapskog poluotoka ima svoju bazu u Jemenu. Nastala je spajanjem jemenskog i saudijskog ogranka Al-Kaide u siječnju 2009. godine i jedan je od najaktivnijih ogranaka te međunarodne terorističke mreže. Njezin vođa Naser Al Vahiši obećao je pojačati "džihad" (Sveti rat) kako bi osvetio smrt osnivača Al Kaide Osame Bin Ladena.

(Hina) xtm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙