FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pupovac: Ustavni sud radi po političkim kriterijima

Autor: dber
ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je danas da Ustavni sud radi "po političkim kriterijima" pa ga odluka tog suda, kojom su ukinute odredbe izmijenjenog ustavnog zakona o manjinama, zapravo i nije iznenadila.

"Mi znamo kako taj sud radi, od kojih je ljudi sastavljen i kako je do sada radio - po političkim kriterijima, a ne po kriterijima onoga što je naš Ustav i naš zakon", kazao je Pupovac za Dnevnik Nove TV.

Ocijenio je i kako među ustavnim sucima ima onih koji "sasvim sigurno nisu birani u skladu s visokim vrijednostima ustavnog zakona o ustavnom sudu".

Na tvrdnju novinara da je i on glasovao za njih, Pupovac je odgovorio da o tome kako je glasovao ne može govoriti jer je glasovanje bilo tajno. "Oni koji nisu zavrijedili da dobiju moje povjerenje, nisu ga dobili, a o tome zbog čega nisu i što sam saznao u međuvremenu, govorit ću drugom prilikom, kad prođe ova tema i ova odluka", rekao je Pupovac.

Ustavni sud danas je jednoglasno ukinuo odredbu po kojoj se manjinama koje u Hrvatskoj sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika, dakle srpskoj manjini, unaprijed jamči najmanje tri zastupnička mjesta na temelju općega biračkog prava, a ostalim manjinama ukinuo je dvostruko pravo glasa.

Pupovac smatra kako su tim odredbama "sve manjine u Hrvatskoj imale priliku izići iz političkog geta" i da su one omogućivale da prestane segregacija na biračkim mjestima, kao i narušavanje tajnosti njihova biračkog prava na što se Ustavni sud oglušivao. "I kad smo to unaprijedili i ljudima omogućili da se mogu koristiti svojim pravom i kao građani i kao manjine, ustavni sud to sada vraća natrag na nešto što nikomu od pripadnika nacionalnih manjina niti je drago niti je, po našem mišljenju, ustavno", kazao je.

Ustvrdio je da je ustavni sud imao pravo donijeti odluku i da oni u njezin meritum ne ulaze, slagali se s njom ili ne. "Ali, voditi političku kampanju u kojoj će ustavni sud biti sredstvo, da bi se stvorilo raspoloženje po kojem je SDSS navodno dobio privilegije...", kazao je Pupovac, a na upit da pojasni tko vodi takvu kampanju odgovorio je kako je kampanja počela u Hrvatskom saboru i preselila se u Ustavni sud.

Ustavni sud je bio na vrijeme obaviješten o tome kakva pravila priprema Hrvatski sabor i imao je dovoljno vremena da prije 11. ožujka donese odluke a ne da sada, četiri mjeseca prije izbora mijenja izborna pravila s objašnjenjem da pravila o tome da se ne smije izborno zakonodavstvo mijenjati unutar godine dana od izbora vrijede za sve osim za manjine. Zar to nije diskriminatorski?, upitao je Pupovac.

Zamoljen da komentira priče po kojima je taj zakon dar HDZ-a njemu i SDSS-u za koalicijsku suradnju, Pupovac je rekao da je teško bilo surađivati, teško pregovarati i da je bilo teško postići da 129 saborskih zastupnika donese taj ustavni zakon. Nema ni toliko HDZ-ovaca ni SDSS-ovaca, već je to znatno iznad 107 zastupnika koliko je potrebno za dvotrećinsku većinu, dodao je.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙