FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smolensk: Poljski zaključci podudaraju se s ruskim

Autor: vrad
MOSKVA, 29. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Poljsko izvješće o nesreći zrakoplova predsjednika Lecha Kaczynskog 2010. u Smolensku "uglavnom" se podudara sa zaključcima Moskve koja poljsku stranu drži glavnim krvcem za nesreću, ocijenili su ruski istražitelji.

"Želim istaknuti da dobar dio (poljskih) zaključaka odgovara ocjenama u završnom izvješću" ruske strane, rekao je Aleksej Morozov, čelnika MAK-a, istražnog povjerenstva sa sjedištem u Moskvi, koje provodi istrage o zrakoplovnim nesrećama u Rusiji i drugim zemljama bivšeg SSSR-a.

"Zasad ne razumijemo neke zaključke", dodao je ipak Morozov, u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici MAK-a.

U izvješću objavljenom u petak, poljsko povjerenstvo koje je istraživalo o toj nesreći što se dogodila u travnju 2010. i u kojoj je poginulo 96 osoba, upozorava na pogreške ruske strane, ali i priznaje da glavnu krivicu snosi poljska strana.

U ruskom izvješću objavljenom u siječnju poljska strana je bila ocijenjena kao jedini krivac za nesreću, budući da je kontrolni toranj u Smolensku, na zapadu Rusije, više puta upozorio pilota da ne slijeće zbog guste magle.

Poljski premijer Donald Tusk objavio je u petak da je njegov ministar obrane Bogdan Klich podnio ostavku nakon zaključaka poljskog istražnog povjerenstva.

"Ministar obrane Bogdan Klich predao mi je jučer svoju ostavku i ja sam je danas prihvatio", rekao je Tusk novinarima.

Tusk je za novog ministra obrane imenovao Tomasza Siemoniaka, dosadašnjeg ministra unutarnjih poslova.

(Hina) xvrad ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙