FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene na Wall Streetu pale pod pritiskom dužničkih problema

Autor: neba
NEW YORK, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer ulagače zabrinjavaju dužnički problemi u SAD-u i eurozoni, pa ih ne uspijevaju ohrabriti ni dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,76 posto, na 12.385 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,81 posto, na 1.305 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 2.765 bodova.

U pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu još uvijek nema nagovještaja dogovora o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države. Ministarstvo financija upozorilo je da razina zaduživanja mora biti povećana do 2. kolovoza ili prijeti rizik da neće moći isplatiti sve svoje obveze.

Ulagače zabrinjava i dužnička kriza u eurozoni, premda je u petak Europska bankarska direkcija (EBA) izvijestila da samo osam od 90 europskih banaka nije prošlo provjeru imaju li dovoljno kapitala u slučaju pogoršanja gospodarske situacije.

No, bolji nego što se očekivalo rezultati 'stres testa' nisu ohrabrili ulagače jer u toj provjeri nije uključena mogućnost insolventnosti Grčke. Mnogi analitičari smatraju da je ta provjera bila nerealno blaga, a zabrinjava ih i situacija u Italiji.

Dionice banaka bile su jučer pod najvećim pritiskom. S&P indeks financijskog sektora pao je 1,4 posto, pri čemu je dionica Bank of America pojeftinila 2,8, a Citigroupa 1,7 posto.

„Okruženje nije nimalo dobro za financijske dionice. Tržište je trenutačno doista uplašeno kako zbog financijskih problema, tako i slabosti gospodarstva, pa je jasno zašto ulagači prodaju dionice ili se drže podalje od tržišta“, kaže Terry Morris, menadžer u fondu National Penn Investors Trust Company.

Ulagače ne uspijevaju ohrabriti ni dobra poslovna izvješća kompanija u drugom tromjesečju. Premda je u proteklom kvartalu Halliburton ostvario rekordne prihode i skok dobiti za više od 50 posto, cijena dionice te naftne kompanije ostala je gotovo nepromijenjena.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,55 posto, na 5.752 boda, a za toliko je pao i frankfurtski DAX, zaronivši na 7.107 bodova. Pariški CAC potonuo je, pak, 2,04 posto, na 3.650 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙