FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Struga Banska - 20. godišnjica pogibije 10 hrvatskih policajaca

Autor: svid
STRUGA BANSKA, 26. srpnja 2011. (Hina) - U Strugi Banskoj u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni danas je obilježena 20. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika koji su poginuli na današnji dan 1991. braneći mjesto i taj kraj.

Na obilježavanju su bili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Oliver Grbić i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel.

U drugoj polovici srpnja 1991. srpski je agresor s Draganom Vasiljkovića- kapetanom Draganom na čelu i postrojbama pristiglima iz Srbije, potpomognutima tzv. JNA, nakon mjeseci provokacija počeo akciju kodnog imena "Žaoka" izvodeći minobacačke napade na mjesta u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni. Odupirući se znatno nadmoćnijim neprijateljima, braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginula su desetorica pripadnika MUP-a RH, dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave i osmorica pripadnika zagrebačke Policijske uprave.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko podsjetio je kako su "zastrašujući događaji u Strugi Banskoj pokazali koliko će trebati trpjeti u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu".

"Neki i danas pokušavaju izjednačavati prevladane socijalističke vrijednosti s vrijednostima koje su u Hrvatskoj stvorene u devedesetima... Domovinski je rat najsvetiji trenutak hrvatske povijesti, a Franjo Tuđman stvorio je i vodio općenarodni pokret zahvaljujući kojemu imamo Hrvatsku", rekao je Karamarko.

Načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić podsjetio je kako je policija, zbog ratnih zločina u Pounju 1991. godine, Županijskome državnom odvjetništvu u Sisku podnijela pet kaznenih prijava protiv 39 osoba te da je većina njih nedostupna hrvatskome pravosuđu. Jedan osuđeni ratni zločinac izdržava petnaestogodišnju kaznu zatvora, jedan je u pritvoru, a očekuje se i izručenje Dragana Vasiljkovića.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel pozvala je na čuvanje uspomene na sve poginule za neovisnu Hrvatsku tako da gradimo i Banovinu i ovu državu onako kako su oni željeli.

(Hina) xsvid yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙