FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. godišnjica suradnje OSRH i Nacionalne garde Minnesote

Autor: dmak
ZAGREB, 17. srpnja 2011. (Hina) - Vojnom vježbom 27 hrvatskih vojnika i isto toliko pripadnika Nacionalne garde Minnesote te susretom državnog tajnika Pjera Šimunovića sa zapovjednikom Nacionalne garde general bojnikom Richardom C. Nashom u Minnesoti, ovoga je vikenda obilježena 15. godišnjica uspješne suradnje, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane.

Državni tajnik Pjer Šimunović i general bojnik Richard Nash razgovarali su o dosadašnjoj uspješnoj suradnji kroz "state partnership program", koja je posebno vidljiva kroz redovno godišnje zajedničko uvježbavanje, ali i formirani zajednički multinacionalni tim koji sudjeluje u misiji ISAF u Afganistanu.

Teme razgovora također su bile misija ISAF i škola vojne policije, stanje u regiji jugoistočne Europe i suradnja kroz Američko-jadransku povelju. Potpora vojnih snaga u slučaju prirodnih nesreća i katastrofa te funkcioniranje Nacionalne garde kroz aktivnu pričuvu neke su od tema za koje je hrvatska strana iskazala interes i potrebu za prenošenjem iskustva NG Minnesote, navodi se u priopćenju.

U vojnoj bazi "Camp Ripley" u sklopu dvotjednog boravka hrvatskih vojnika u Minnesoti održana je zajednička vojna vježba "CROMINN 11" u kojoj je sudjelovalo 27 pripadnika 2. bojne "Gromovi", a vodila ih je po prvi put s hrvatske strane poručnica kopnene vojske Manuela Denžić.

Riječ je o vježbi koja se tradicionalno održava već šestu godinu zaredom u okviru bilateralne suradnje sa SAD-om, a u vježbi sudjeluje postrojba jačine voda. Cilj vježbe je zajedničko uvježbavanje pješačkih vodova te doprinos razvitku sigurnosnih mjera u borbi protiv terorizma.

Ukupno je dosad kroz vježbalište "Camp Ripley" u Minnesoti prošlo više od 230 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, dok je kroz različite oblike obuke i školovanja u SAD-u prošlo oko 550 osoba iz Hrvatske koje su bile na više od 750 pojedinačnih vojnih izobrazbi u toj zemlji, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙