FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Ma and Al" Ivica Buljan na Splitskom ljetu

Autor: sobr
SPLIT, 24. srpnja 2011. (Hina) - Predstava "Ma and Al" nastala u produkciji ljubljanskog Mini teatra na engleskom je jeziku izvedena večeras u sklopu programa 57. Splitskog ljeta.

Redatelj Ivica Buljan u predstavi je spojio dva kultna autora, J. D. Salingera i B. M. Koltesa i dvoje vrsnih glumaca, Senku Bulić i Marka Mandića.

"Ma and Al" je uvrštena među deset najboljih predstava u Hrvatskoj u sezoni 2009/10, a nedavno gostovanje u kultnom njujorškom kazalištu La MaMa samo je nastavak niza međunarodnih uspjeha predstave. Dosad je osvojila Grand Prix za najbolju predstavu na međunarodnom kazališnom festivalu Skupi festival u Skopju, a bila je uvrštena u showcase program 45. Borštnikovog srečanja u Mariboru, te je krajem prošle godine izvedena na 15. Međunarodnom kazališnom festivalu u Ankari.

"Ma and Al" je derivat tekstova J. D. Salingera i Bernard-Marie Koltesa u kojima pasionirani čitatelj može prepoznati roditeljski par iz disfunkcionalne obitelji Glass. Prostor je opremljen fragmentarnim rekvizitima i postaje scenom realnog oslovljavanja prisutnih gledatelja koje se individualno kontaktira, moli za pomoć i uvlači u zaigranu histeriju glumaca koji izmjenično igraju likove iz novele i kazališnog komada. Granica između realnog i fiktivnog doživljaja postaje neodređena, dio izdvojen iz "izvornog" djela vrijedi kao cjelina.

Tijela, geste, držanja, glasovi i pokreti izdvojeni iz svog prostornovremenskog kontinuuma, iznova se povezuju, izoliraju i "montiraju". Pozornica se sastoji od "otoka" koji su obilježeni svjetlom i predmetima. Prostor igre definira se tijekom izvedbe, od trenutka do trenutka. Teme poput smrti djeteta, raspada obitelji, američke demokracije, rata u Vijetnamu, odnosa klasičnog i suvremenog teatra, umjetnosti i ratovanja, nemogućnosti komunkacije između djece i roditelja, moći i osamljivanja, organiziraju logiku scenske montaže. Fabule se pripovijedaju u osnovnim crtama. Izvođač na pozornici prema onome što čini drugi glumac odnosi se kao gledatelj i tako nastaje fokusiranje na radnju koja se promatra. Glumci na trenutak "izlaze" iz predstavljanja i ponašaju se kao gledatelji zajedno s drugim gledateljima.

(Hina) xzjur yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙