FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dionica Zagrebačke banke obilježila tjedan

Autor: neba
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Korekcija cijene dionice Zagrebačke banke izazvala je prošloga tjedna pad Crobex indeksa za više od pet posto, no realniji prikaz situacije na Zagrebačkoj burzi daje Crobex10, koji je oslabio 0,8 posto.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 5,09 posto, na 2.094 boda, ponajviše zbog pada za 4,6 posto u petak uslijed korekcije cijene dionice Zagrebačke banke za gotovo 77 posto.

No, Crobex10, koji ne sadrži dionicu Zagrebačke banke, zabilježio je znatno manji pad, 0,83 posto, pa je tjedan završio na 1.179 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 60,5 milijuna kuna, što je oko 9 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Da nije u petak uslijedilo oštar pad Crobexa, zbog korekcije cijene dionice Zagrebačke banke, na tjednoj razini indeks ne bi pokazivao većih oscilacija. Zadržao bi se oko 2.200 bodova“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, spuštanje Crobexa ispod 2.100 bodova samo je tehničke naravi, povezano uz korporativnu akciju povećanja temeljnog kapitala Zagrebačke banke, nakon koje će dioničari te banke na svaku dionicu koju drže dobiti četiri nove.

Glavna skupština dioničara Zagrebačke banke odlučivat će u utorak 26. srpnja o povećanju temeljnog kapitala s 1,28 na 6,4 milijarde kuna. Povećanjem temeljnog kapitala bit će izdano 256.193.564 nove redovne dionice, koje će biti raspoređene svim dioničarima Banke upisanim na računima kod SKDD-a na dan donošenja odluke o povećanju temeljnog kapitala.

Prošloga je tjedna dionicom Zagrebačke banke ostvaren promet od 5,2 milijuna kuna, a cijena joj je korigirana za 77 posto, na 71,5 kuna.

Najveći promet, 13,8 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je porasla za 0,15 posto, na 256 kuna.

Slijedi dionica Podravke, s 5,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,01 posto, na 317,85 kuna.

Prošloga je tjedna započela objava poslovnih rezultata domaćih kompanija. Ugodno je iznenadio AD Plastik, izvijestivši da je na razini grupe u prvih šest mjeseci ove godine ostvario konsolidiranu neto dobit od 38,1 milijun kuna, što je povećanje za 67,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

No, ukupni prihodi grupe u prvih šest mjeseci smanjeni su na godišnjoj razini za 20 posto, na 390,6 milijuna kuna, a za nešto više, 25 posto, pali su ukupni rashodi, na 348,4 milijuna kuna.

Cijena dionice AD Plastika ojačala je potkraj tjedna, no nije uspjela nadoknaditi sve gubitke zabilježene početkom tjedna. Tako je, uz promet od 5,3 milijuna kuna, na tjednoj razini ostala u minusu od 0,96 posto, na 122,6 kuna.

„Idućega tjedna očekujemo poplavu financijskih izvješća, pa se može očekivati nešto aktivnije trgovanje nego dosad, a zbog niske likvidnosti i volatilnije kretanje cijena“, ocjenjuje Balgač.

Od blue-chip kompanija, za četvrtak 28. srpnja objavu poslovnih rezultata najavili su Ericsson Nikola Tesla i Atlantic grupa, a za 29. srpnja HT, Podravka i Ina.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući dogovoru Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj i dobrim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks ojačao 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 2,2, a Nasdaq indeks 2,5 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 1,57 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 1,46, a pariški CAC 3,11 posto.

„Postizanje dogovora EU čelnika o daljnjoj pomoći Grčkoj umirio je strahovanja investitora oko mogućeg djelomičnog stečaja te zemlje te potaknulo oporavak cijena dionica na svjetskim burzama. U punom je jeku i sezona objave financijskih izvješća, a dosad objavljeni rezultati većine kompanija iznad su očekivanja. I makroekonomski se pokazatelji u posljednje vrijeme blago oporavljaju. Sve to moglo bi podržati nastavak pozitivnih kretanja na inozemnim burzama i idućega tjedna“, ocjenjuje Balgač.

Ipak, napominje Balgač, investitori će i dalje s oprezom osluškivati vijesti s periferije eurozone, a očekuje se i da će agencije za kreditne rejtinge dati svoje ocjene ovog drugog paketa pomoći Grčkoj.

Tehnička analiza S&P-a: daljnji rast do razina otpora

Najvažniji američki S&P 500 indeks porastao je prošloga tjedna 2,2 posto, na 1.345 bodova.

„Od odbijanja vrijednosti S&P-a od 61,8-postotnog Fibonacci retracementa, koji mjeri proporcije između dna dosegnutog sredinom lipnja i vrha početkom srpnja, pa sve do ovih razina cijene dionica sastavnica indeksa su većinom rasle. Trenutačni položaj i dosadašnja putanja S&P-a pokazuju da i u idućem tjednu možemo očekivati pozitivna kretanja barem do prvih razina otpora. Naime, iznad indeksa se nalazi nekoliko važnih granica otpora. Najznačajnija je stara 'target zona' u rasponu od 1.350 do 1.370 bodova, koja i dalje pruža otpor“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische Bank.

U rasponu te zone nalazi se još jedna važna granica – linija u kojoj se iscrtava probijanje 'cup and handle' uzorka. Taj tržišni uzorak iscrtava kretanje vrijednosti S&P 500 indeksa na grafikonu od početka lipnja pa sve do sada.

„Idućega tjedna treba pratiti obujam trgovanja na Wall Streetu. Veći obujam, zajedno s pozitivnim kretanjima, potaknuo bi kupce na još veću kupnju i ubrzao proces probijanja otpora. Mali obujam pri porastu pozvao bi, pak, trgovce na unovčavanje dobitaka pri svakoj slijedećoj razini otpora“, kaže Erdeljac.

Probijanje i konačna potvrda 'cup and handle' uzorka, a posebice čisti proboj razine od 1.380 bodova, povećao bi izglede da se dosegne nova 'target zone' koja se nalazi između 1.420 i 1.440 bodova.

„Ako S&P indeks ne probije navedene razine otpora, na tržištu se može očekivati korekcija cijena dionica i ponovni napad na navedene točke. Neuspjeh u drugom napadu potaknuo bi trgovce na unovčavanje dobitaka što brže i pokrenuo pad cijene dionica“, zaključuje Marko Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙