FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Siriji val uhićenja, pucnjava u Homsu

Autor: mtro
NIKOZIJA, 23. srpnja 2011. (Hina) - Sirijske snage sigurnosti su u subotu uhitile veliki broj ljudi, među kojima dosta žena u Homsu, gradu kojim odjekuje pucnjava, prema podacima aktivista za ljudska prava.

"U Homsu odjekuje pucnjava, a policija uhićuje", rekao je Abdel Karim Riaui, šef sirijske lige za ljudska prava.

Šef sirijske udruge za ljudska prava Rami Abdel Rahman je obznanio "kampanju uhićenja u Homsu, uglavnom žena".

Šest eksplozija je odjeknulo u petak navečer u Homsu, rekao je.

Više od milijuna Sirijaca prosvjedovalo je u petak protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, uglavnom u Hami i Deir Ezoru nakon poziva kojeg su aktivisti uputili putem Facebooka, na dan koji su posvetili Homsu gdje je u represiji ubijeno više desetaka ljudi ovog tjedna. Snage sigurnosti i milicije vjerne sirijskom režimu u petak su diljem zemlje ubile najmanje 11 prosvjednika u nasilnom rastjerivanju i gušenju demonstracija.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava u subotu su upozorili na moguće zločine protiv čovječnosti tijekom represije koju provodi sirijska policija nad prosvjednim pokretom u zemlji.

"Na temelju podataka, specijalni savjetnici smatraju da obim i težina kršenja navode na ozbiljnu mogućnost da se radi o zločinima protiv čovječnosti u Siriji", rekao je Francis Deng, specijalni savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za prevenciju genocida i Edward Luck, specijalni savjetnik za ljudska prava.

Deng i Luck su tražili "neovisnu, dubinsku i objektivnu istragu o stanju u Siriji", gdje nasilno guše prosvjede protiv režima.

(Hina) xtm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙