FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brammertz o prioritetu izručenja Hadžića ICTY-u

Autor: vmrs
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska je ispravno postupila kad je tražila izručenje Gorana Hadžića od Srbije, ali Haaški sud ima prednost pred nacionalnim pravosuđem pa je prva obveza Srbije bila da ga preda ICTY-ju, rekao je u petak glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u razgovoru za Hrvatsku radio-televiziju.

Po Brammertzovim riječima, Hrvatska može tražiti Hadžića i bude li oslobođen u Haagu, ili nakon odsluženja kazne bude li osuđen, rekao je.

"Uobičajeno je da država, želi li donijeti presudu, mora prema međunarodnom zakonu tražiti izručenje. Ne vidim nikakav problem u vezi sa zahtjevom koji je Hrvatska podnijela Srbiji. No Haški sud ima prednost pred nacionalnim pravosuđem. Prva obveza Srbije bila je da ga preda Međunarodnom sudu, no ništa neće stati na put Hrvatskoj da u drugoj fazi suđenja zatraži izručenje ako na kraju procesa Hadžić bude oslobođen ili ako nakon odslužene kazne Hrvatska poželi zatražiti njegovo izručenje".

Brammertz kaže kako je Tužiteljstvo zadovoljno uhićenjem te da očekuje kako će Hadžić uskoro sastaviti tim za obranu kako bi suđenje što prije počelo.

"Vrlo smo zadovoljni što je napokon uhićen nakon bijega od sedam godina. Podignuli smo proširenu optužnicu, a u ponedjeljak će se pojaviti pred sudom. Nadamo se da će uskoro sastaviti tim obrane kako bi suđenje počelo što prije, kako bismo mogli obrazložiti pred sudom zločine koje je Hadžić navodno počinio te kako bismo predali sve dokaze".

Haaško tužiteljstvo ima mnogo svjedoka i pisanih dokaza, rekao je Brammertz koji je uvjeren da su optužbe čvrste.

"Imat ćemo desetke svjedoka i velik broj pisanih dokaza. Dakako, tražit ćemo osudu i čvrsto vjerujem u optužbe protiv njega. Uvijek je na sucima da odluče o krivnji, a mi tek u posljednjoj fazi suđenja odlučujemo samo o tome kakvu ćemo presudu tražiti".

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙