FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Madey pozdravio uhićenje Hadžića i srpsku suradnju s ICTY-jem

Autor: vmrs
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska pozdravlja uhićenje Gorana Hadžića i odluku srbijanske vlade da u potpunosti surađuje s Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, kaže se u petak u izjavi stalnog predstavnika Hrvatske pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju.

"Pozdravljamo odluku srbijanske vlade da napokon, uhićenjima (Ratka) Mladića i sada (Gorana) Hadžića u potpunosti surađuje s ICTY-jem. Nadamo se i očekujemo da se ta suradnja nastavi i pružanjem sve nužne dokumentacije i dokaza u skorim suđenjima Mladiću i Hadžiću, kao i u suđenjima koja traju i od kojih su neka u žalbenoj fazi. Taj je novi smjer važan za Srbiju, ali i za daljnje unapređenje naših dobrosusjedskih odnosa", rekao je veleposlanik Neven Madey na redovitom sastanku Stalnog vijeća OSESS-a na temu uhićenja Gorana Hadžića.

Žalbeno Vijeće Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev obrane generala Ante Gotovine za izdavanjem naloga Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane smatrajući da još treba dati vremena Beogradu da dobrovoljno ispuni zahtjev obrane hrvatskoga generala. Obrana generala Gotovine je 30. svibnja i 16. lipnja preko srbijanskog veleposlanstva u Haagu zatražila te dokumente, no nije dobila nikakav odgovor te je 22. lipnja podnijela zahtjev Žalbenom vijeću za izdavanjem naloga Beogradu za dostavu traženih dokumenata. Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke zaključilo je da se tako kratak period od podnošenja zahtjeva obrane Srbiji ne može smatrati odbijanjem dobrovoljne predaje traženih dokumenta te je stoga zasad odbilo zahtjev obrane.

Hrvatska u potpunosti podupire izjavu Europske unije u vezi s uhićenjem Gorana Hadžića, rekao je veleposlanik Madey.

"Uhićenje Gorana Hadžića doista je dobra vijest. Dobra je za pravdu, za cijeli svijet i za čovječanstvo, ali posebno je dobra za obitelji tisuća žrtava nekih od najtežih zločina u nedavnoj povijesti, počinjenih u Hrvatskoj tijekom agresije srpskoga režima Slobodana Miloševića i Jugoslavenske narodne armije, u kojoj je Hadžić bio tek jedan od odgovornih kao predsjednik tzv. SAO krajine", kaže se u Madeyevoj izjavi.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i mnogi visoki dužnosnici i organizacije i udruge sudionika Domovinskog rata reagirali su i javno iznijeli svoje mišljenje o tome da ratni zločini počinjeni u Vukovaru moraju biti u potpunosti istraženi tijekom skorog suđenja Goranu Hadžiću", rekao je Madey. To je važno zbog stotina osoba koje se još smatraju nestalima, ali i u svjetlu "odgovornosti visokih političkih i vojnih struktura JNA koje su dosad izbjegle ruku pravde, a mi žalimo što nisu optuženi pred ICTY-jem na temelju zapovjedne odgovornosti".

Po Madeyevim riječima, "svi smo predugo čekali tu vijest".

Madey je podsjetio da je "Goran Hadžić na dvama odvojenim suđenjima već u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine, a optužen na još jednome".

"Hadžić je osuđen na osam godina zatvora u Osijeku 1999 zbog poticanja na zločin, ubojstva, uništavanje katoličke crkve i kuća nesrba u Tenji 1991. i 1992. Osuđen je i na 20 godina zatvora u Šibeniku, a zbog pretjeranog granatiranja područja Šibenika i Vodica, i to upotrebom oružja koje je međunarodnim konvencijama zabranjeno", rekao je Madey.

Vukovarsko državno odvjetništvo optužilo je Hadžića za zločine počinjene u Vukovaru, dodao je, "osobito na Ovčari, te za 192 osobe nesrpske nacionalnosti ubijene u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Bjelovaru tijekom 1991. i 1992.", rekao je i najavio kako će "hrvatska Vlada ispitati sve pravne mogućnosti da zaštiti hrvatski nacionalni interes i interes žrtava, a u skladu s ovlastima ICTY-ja".

(Hina) xvm/xpp ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙