FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati iz BiH planiraju lobističke urede u svijetu

Autor: zkre
MOSTAR, 22. srpnja 2011. (Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH podržalo je plan rada Glavnog vijeća koje je predvidjelo uspostavu lobističkih ureda ove hrvatske institucije u svijetu, priopćeno je nakon sjednice održane u petak u Mostaru.

Kako navode iz HNS-a prihvaćena je inicijativa hrvatskog iseljeništva za pomoć pri otvaranju ureda Hrvatskog narodnog sabora BiH u Washingtonu, Bruxellesu i Berlinu. Ovi bi uredi imali lobističku ulogu kod svjetskih administracija oko potrebe izjednačavanja položaja Hrvata u odnosu na Srbe i Bošnjake u BiH.

Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS BiH su dali punu potporu na uspostavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH), i intenziviranju procesa uspostave radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku u BiH. Osudili su ignoriranje odluke Ustavnoga suda Federacije BiH koje je naložilo ukidanje ministarstava obrazovanja te kulture što su aktualne vlasti odbile provesti.

"Zaključeno je kako obrazovanje i znanost predstavljaju ustavnu nadležnost županija, te stoga Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS BiH najoštrije osuđuju postupanja nezakonite i neustavne federalne Vlade", navodi se u priopćenju.

Predsjednik HNS-a BiH, dr. Dragan Čović izvijestio je sudionike sastanka i o razgovorima o uspostavi vlasti u BiH a na sastanku je istaknuto 'da na svim razinama vlasti u BiH hrvatske pozicije trebaju zauzeti predstavnici hrvatskih stranaka iza kojih stoji većinska izborna volja hrvatskog naroda'.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙