FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Dodik s Nikolićem o formiranju vlade BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 16. srpnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u subotu da srpski predstavnici politički neće dopustiti uspostavu Vijeća ministara BiH u kojemu bi se poremetila nacionalna zastupljenost triju naroda kao što su to u Federaciji BiH provele bošnjačke stranke izbacujući Hrvate iz vlasti.

"Iluzija je da je to moguće promijeniti, mi u Republici Srpskoj smo vidjeli da je majorizacija Hrvata u Federaciji BiH samo prvi korak u nastojanju da bošnjački politički establishment majorizira i Srbe u BiH", rekao je Dodik u Banja Luci nakon susreta sa čelnikom Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem.

Komentirajući neuspjeli pokušaj da stranke okupljene oko SDP-a BiH instaliraju Slavu Kukića za premijera BiH koji ovoga tjedna nije dobio potporu hrvatskih i srpskih zastupnika u Parlamentu, Dodik je ocijenio da se time razbija daytonsko načelo i predstavlja pokušaj majoriziranja Srba i Hrvata od strane bošnjačke većine.

"BiH je složena zajednica i samim tim je predodređeno da se na razini zajedničkih institucija predstavljaju dva entiteta i tri naroda, a ugrožavanjem tog načela dovode se u pitanje osnovni elementi Daytonskog sporazuma", pojasnio je predsjednik RS-a.

Dodao je da su to bošnjačke stranke ostvarile izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima te da sada pokušavaju oduzeti hrvatske ministarske pozicije. Prema Dodikovim riječima vlast se u BiH moža vrlo brzo uspostaviti ukoliko se bude poštovala većinska politička volja triju naroda.

Dodik je u razgovoru čelnika SNS-a Tomislava Nikolića upoznao s pokušajem 'razbijanja Daytonskog sporazuma' s izborom nelegitimnih predstavnika u vlasti a sugovornici su se složili da je potrebno osnažiti veze između Srbije i Republike Srpske.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙