FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dva HDZ-a u BiH o Inzkovoj odluci

Autor: zkre
MOSTAR, 15. srpnja 2011. (Hina) - Dužnosnici dva HDZ-a u BiH ocijenili su da odluka Visokog predstavnika Valentina Inzka o proglašavanju nelegalnom vlade Srednjobosanske županije predstavlja pozitivan korak prema popravljanju odnosa između Bošnjaka i Hrvata u toj županiji koji su poremećeni zbog izbacivanja iz vlasti većinskih predstavnika hrvatske političke volje.

"Ovime se daje prigoda novom početku suživota Hrvata i Bošnjaka i ja je prihvaćam. Najvažnije je da se prihvatila realnost u ovoj županiji", izjavio je u četvrtak za medije u Mostaru zamjenik predsjednika HDZ-a BiH i predsjednik srednjobosanskog županijskog odbora stranke Nikola Lovrinović.

Dodao je kako odluku austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH doživljava kao "poziv da se mora raditi po zakonu, ustavu i poslovniku županije".

Pozvao je bošnjačke stranke da postignu dogovor o uspostavi nove županijske Vlade. HDZ BiH pojedinačni je pobjednik izbora u županiji Srednjoj Bosni za kojega je zajedno s HDZ-om 1990. glasovao najveći broj Hrvata.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je i suspredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH ocijenio je logičnim potez visokog predstavnika budući da je pri izboru Vlade prekršen Ustav županije središnje Bosne kao i poslovnik o radu tamošnje Skupštine.

"Iskreno vjerujem da je potreban nov konstruktivni dijalog o izboru novog vodstva skupštine te da legitimni predstavnici počnu ozbiljne političke pregovore o novoj Vladi što je moguće provesti i prije odluke Ustavnog suda što je naložio Visoki predstavnik", rekao je Ljubić.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da vlada srednjobosanske županije, koju su u svibnju utemeljile stranke okupljene oko SDP-a, nije legalna te je u dopisu upućenom u četvrtak zatražio od tamošnjih vlasti da vlada u starom sazivu nastavi raditi dok ustavni sud Federacije BiH ne utvrdi jesu li utemeljeni prigovori hrvatske strane o ugroženom vitalnom nacionalnom pitanju.

(Hina) xzkre ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙