FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 23. do ponedjeljka 25. srpnja

Autor: kgab
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 23. do ponedjeljka 25. srpnja

SUBOTA, 23. srpnja

------------------

SUBOTICA – U sklopu proslave 100. obljetnice žetvenih svečanosti bačkih Hrvata – Dužijance, u Subotici će nastupiti Ansambl narodnih plesova i pjesama "Lado" iz Zagreba. Ansambl će se predstaviti na središnjem gradskom trgu, u okviru programa svečane proslave kraja žetelačkih radova koja se pod nazivom Dužijanca u Subotici organizira već stotu godinu.

RIGA - Latvija će glasovati na referendumu o raspuštanju parlamenta. Ako većina glasača podrži tu inicijativu, novi izbori će se održati u rujnu. Referendum je u skladu s ustavom raspisao bivši latvijski predsjednik Valdis Zatlers pošto je u parlamentu blokiran zahtjev za ukidanje imuniteta jednom zastupniku.

ISTANBUL - Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastati će se s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom kao i s palestinskim predstavnicima u inozemstvu, koji će se okupiti u Istanbulu, kako bi razgovarali o prijedlogu kandidature Palestine u UN-u. Zbog nedostatka ozbiljnih izgleda za nastavak mirovnih pregovora s Izraelom, prekinutih prije devet mjeseci, Palestinci planiraju tražiti od UN-a da prizna državu Palestinu na temelju granica iz lipnja 1967. godine.

NEDJELJA, 24. srpnja

--------------------

NOVI SAD/BEOGRAD - U povodu odluke mađarskoga suda koji je donio oslobađajuću presudu Sandoru Kepiru, negdašnjem zapovjedniku mađarske žandarmerije optuženom za ratne zločine u Novom Sadu 1942. godine, u Novome Sadu i Beogradu održat će se prosvjedi. Prosvjed u Novom Sadu bit će održan navečer pod nazivom "Kriv je!", najavilo je Društvo za očuvanje sjećanja na holokaust, novosadska nevladina organizacija. Prosvjed, kako navode, organiziraju "na zamolbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida". Mađar Sandor Kepiro (97), kojega se smatralo jednim od posljednjih živućih nacističkih ratnih zločinaca, oslobođen je u ponedjeljak optužbe za počinjene zločine zbog needostatka dokaza. Najmanje 1200 civila, židova i Srba ubijeno je nakon novosadske racije u siječnju 1942. godine.

PONEDJELJAK, 25. srpnja

-----------------------

HONG KONG - Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetit će Hong Kong u sklopu svoje turneje tijekom koje je posjetila Tursku, Grčku, Indiju i Indoneziju.

(Hina) xkga ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙