FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RBA: pozitivne naznake tek od dobre ljetne turističke sezone

Autor: nbrc
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Prvo tromjesečje ove godine upućuje na produljenje recesije u Hrvatskoj u treću uzastopnu godinu, BDP je u prvom tromjesečju smanjen za 0,8 posto na godišnjoj razini, u drugom tromjesečju također prevladavaju anemični pokazatelji o industrijskoj proizvodnji i o trgovini na malo, a pozitivne naznake stižu tek od najave dobre ljetne turističke sezone, ističu analitičari Raiffeisen bank u najnovijim RBAnalizama.

Po procjenama analitičara RBA stopa rasta u Hrvatskoj u ovoj godini bit će 1 posto.

Pozitivne naznake stižu tek od najave dobre ljetne turističke sezone, koja bi uz snižavanje kamatnih stopa na bankarske kredite mogla konačno pokrenuti gospodarstvo i rezultirati povećanjem BDP-a u drugom polugodištu. Rast BDP-a znatno bi olakšao provedbu procesa uravnoteženja proračuna prema smanjenju deficita opće države na manje od 3 posto BDP-a u 2013. godini, navode analitičari RBA.

Podsjećaju i da je Hrvatska na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta zatvorila svih 35 pregovaračkih poglavlja te završila pregovarački proces o pristupanju Europskoj Uniji.

Potpisivanje pristupnog ugovora očekuje se do kraja godine, a konačan datum ulaska u EU sredinom 2013. godine.

Dotad Raiffaisen analitičari očekuju nastavak provođenja mjera za punu primjenu pravne stečevine EU tempom iskazanim u završnoj fazi pregovora, ponajprije u području tržišnog natjecanja i učinkovitosti pravosuđa, što bi u razdoblju do ulaska u EU trebalo povećati prosječnu razinu konkurentnosti domaćih poduzetnika i omogućiti im bolje iskorištavanje prednosti od uključivanja u zajedničko tržište.

U redovnoj kvartalnoj analizi analitičari RBA uz ostalo daju pregled odabranih makroekonomskih pokazatelja te aktualnosti vezane uz tečaj, državni proračun, financijski sustav, svjetske trendove.

Niz godina izbjegavanja ozbiljnog provođenja strukturnih reformi i poboljšanja konkurentnosti domaćega gospodarstva rezultiralo je produženom recesijom u Hrvatskoj. Tako se i u prvom tromjesečju ove godine, treću godinu zaredom, nastavio pad BDP-a, pri čemu je od europskih zemalja u razvoju jedino u Hrvatskoj zabilježena kontrakcija.

Podaci iz realnog sektora ne daju mnogo razloga za optimizam u drugom tromjesečju. Slabe stope rasta trgovine na malo, noćenja turista i industrijske proizvodnje te izostanak oporavka kreditiranja stanovništva upućuju na blagu stopu rasta, ispod 1 posto.

S druge strane, snažnije pozitivne impulse očekuju tek u drugoj polovini godine, pod utjecajem dobre turističke sezone i početka oporavka domaće potražnje, ali i upozoravaju da bi sezonsko pogoršanje kretanja na tržištu rada prema kraju godine moglo nepovoljno utjecati na potrošnju kućanstava.

Analitičari RBA u ovoj godini očekuju prosječnu stopu inflacije od 3 posto, rast industrijske proizvodnje za 2,3 posto, trgovine na malo za 2 posto, blagi rast uvoza (2,3 posto), te rast izvoza bitno manji nego prošle godine, ali brži od uvoza (5,6 posto), a očekuju i veću prosječnu stopu nezaposlenosti nego u prošloj godini, dok bi prosječna plaća mogla ostvariti realan pad.

Analitičari banke također očekuju i rast noćenja turista od 3 posto u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od prošle godine, kad je podbacio, u ovoj godini očekuju rast prihoda od turizma oko 5 posto, međutim rekordna razina prihoda od 7,5 milijardi kuna iz 2008. još je nedostižna, navodi se uz ostalo u analizi.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙