FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Čehoku prihvaćena jamčevina

Autor: sobr
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ponudio je 2,6 milijuna kuna jamčevine za obranu sa slobode, što je sudac istrage prihvatio, no s obzirom na to da je USKOK najavio žalbu, konačnu odluku o njegovu mogućem izlasku iz zatvora u Remetincu idućeg će tjedna donijeti izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

Jedna od Čehokovih braniteljica Jasna Novak izjavila je za Hinu da je Čehok ponudio hipoteku na obiteljsku kuću u Varaždinu i na zemljište na kojem je obiteljska kuća njegove majke te 110 tisuća kuna u gotovini, to jest jamčevinu od ukupno 2,6 milijuna kuna.

Na današnju odluku suca istrage Ratka Šćekića USKOK je najavio žalbu jer smatra da bi Čehok trebao ostati u istražnom zatvoru budući da i dalje prijeti opasnost od utjecaja na 20-ak svjedoka koje u istrazi još treba ispitati.

Čehok je jamčevinu ponudio dva dana pošto je suosumnjičeni varaždinski poduzetnik Davor Patafta izašao na slobodu zahvaljujući dosad najvećoj jamčevini od 12 milijuna kuna. I u njegovu slučaju USKOK se žalio, no sud je odbio tu žalbu odbio.

Sudac Šćekić potvrdio je za Hinu da je prije dva dana prihvatio i oko dva milijuna kuna jamčevine trećeosumnjičene Narcise Huljev, članice uprave Pataftine tvrtke preko koje su Čehok i njih dvoje malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna.

Čehok je, inače, početkom tjedna iz zatvora dao ostavku na dužnost varaždinskoga gradonačelnika. Time je prestala opasnost od mogućeg ponavljanja kaznenog djela, što je bio jedan od razloga njegova zatvaranja pa je sudac istrage ukinuo istražni zatvor na toj osnovi.

USKOK se na tu odluku neće žaliti, a za podnošenje žalbe na jamčevinu ima rok od tri dana. O toj žalbi odlučivat će izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda. Po Šćekićevim riječima, odluka se može očekivati sredinom idućeg tjedna. Do tada Čehok ostaje u Remetincu, gdje je zatvoren od 10. lipnja, kada je protiv njega i dvoje suosumnjičenih USKOK pokrenuo istragu zbog navodnih malverzacija sa zemljištima.

Protiv svih troje USKOK je nedavno proširio istragu zbog sumnje da je Čehok pokušao Patafti omogućiti da s fiktivnih 6,2 milijuna kuna preuzme većinsko vlasništvo nad varaždinskom gradskom tvrtkom Zračna luka – Varaždin Airport, vrijednom 21 milijun kuna. Tereti ga se i da je pozajmicama Pataftinoj tvrtki oštetio grad za četiri milijuna kuna.

Ako ga pusti na slobodu uz jamčevinu, Čehok će morati sudu obećati da se neće skrivati, ometati postupak te da će se pojavljivati na sudu.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙