FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počele 36. osorske glazbene večeri

Autor: hsup
RIJEKA, 20. srpnja 2011. (Hina) - Tridesetšeste osorske glazbene večeri na kojima će do 28. kolovoza biti izvedena brojna djela hrvatske glazbene baštine i osam praizvedba djela hrvatskih autora počele su večeras u katedrali Marijina uznesenja u Osoru, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji je visoki pokrovitelj tog festivala.

Osorske glazbene večeri, ove godine su odlukom resornog ministra postale nacionalni glazbeni festival, a svečano ih je otvorio gradonačelnik Maloga Lošinja Gari Capelli.

Na ukupno 17 koncerata nastupit će brojni već afirmirani glazbenici, ali i najbolji mladi hrvatski glazbenici jer Osorske glazbene večeri, osim što skrbe o kulturnoj baštini, podupiru i mlade, omogućujući im da nastupe na samostalnim koncertima.

Ovogodišnji festival posvećen je akademiku Anđelku Klobučaru (1931.) , koji je priznati skladatelj, orguljaš, znanstvenik i glazbeni pedagog.

Njegovo djelo iz studentskih dana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, "Passacaglia za gudački orkestar" prvo je koje je izvedeno na 36. osorskim glazbenim večerima.

Klobučar je „Passacagliu za orgulje“ skladao 1952., kao karakterističnu baroknu formu, a 1953. ju je instrumentirao za gudački orkestar.

Nakon tog djela, Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, kojima je ravnao dirigent Tonči Bilić izveli su Veliku misu u c- molu Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Pjevali su sopranistica Ivana Lazar, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Dejan Vrbančić i bas Luciano Batinić.

Predsjednik Ivo Josipović danas je u Rijeci pozdravio sudionike Europskog sveučilišnog rukometnog prvenstva, razgledao postav Muzeja računala i tehnologije Peek & Poke te se na riječkom korzu, a potom i na malološinjskoj rivi susreo s građanima na kavi.

(Hina) xhsup yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙