FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukčević: Hadžić bio naoružan, no nije pružao otpor

Autor: ssai
BEOGRAD, 20. srpnja 2011. (Hina) - Haaški optuženik Goran Hadžić prilikom jutrošnjeg uhićenja bio je naoružan ali nije pružao otpor, a s njime je priveden još jedan čovjek koji mu je trebao donijeti novac, izjavio je u srijedu srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je na konferenciji za novinare u beogradskom Posebnom sudu naveo kako je Hadžić kod sebe imao osobnu iskaznicu s lažnim identitetom, koji tužitelj nije htio otkriti, te da je uhićen u šumi kod vojvođanskog sela Krušedol na obroncima Fruške gore.

Hadžić je, po Vukčevićevim riječima, tijekom proteklih godina bio u kontaktu samo s nekoliko osoba jer je bio vrlo nepovjerljiv, a među njima je bilo i nekoliko svećenika Srpske pravoslavne crkve, prenose beogradski mediji.

Vukčević je odbacio spekulacije da je Hadžić uhićen u manastiru ili vojnom objektu te dodao kako Hadžić tijekom sedmogodišnjeg bijega nije boravio na jednom mjestu već se kretao, a da je prilikom uhićenja priveden i čovjek koji je trebao Hadžiću dati novac potreban za skrivanje.

Kako je navedeno, do napretka u potrazi za Hadžićem došlo je nakon spoznaja o namjeri Hadžićeva kuma Zorana Mandića da proda sliku talijanskog slikara Amadea Modiglianija, što je ukazivalo na to da je Hadžić ostao bez novca.

Tužitelj je istaknuo kako su Hadžićevi prijatelji njemu putem medijskih dezinformacija proteklih dana slali upozorenja o mogućem uhićenju, što je odgodilo njegov susret s pomagačem s kojim se sreo prilikom uhićenja.

Prema proceduri, sukladno zakonu o suradnji s Haaškim sudom, odlučivanje o izručenju okrivljenog Haaškom tribunalu podrazumijeva predočavanje optužnice uhićenom i njegovu branitelju i izjašnjavanje optuženoga. Nakon toga, istražni sudac ima rok od tri dana da donese rješenje o ispunjenosti pretpostavki za predaju optuženika Haaškome sudu. Protiv tog rješenja može se u roku od tri dana podnijeti žalba, a o žalbi odlučuje tročlano izvanraspravno vijeće suda također u trodnevnom roku.

Nalog za izručenje potpisuje ministrica pravosuđa Republike Srbije, nakon čega slijedi izručenje.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙