FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svi srbijanski mediji javljaju da je Hadžić uhićen

Autor: djan
BEOGRAD, 20. srpnja 2011. (Hina) - Svi važniji srbijanski mediji, uključujući državnu televiziju RTS i dvije novinske agencije Tanjug i Betu, javile su u srijedu da je uhićen posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić, jedan od vođa srpske pobune u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata.

Same pojedinosti o uhićenju i dalje nisu poznate. Za 11 sati je najavljena izvanredna tiskovna konferencija srbijanskog predsjednika Borisa Tadića na kojoj bi vijest trebala biti službeno potvrđena.

Po optužnici ICTY-ja protiv bivšeg čelnika pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića, objavljenoj sredinom srpnja 2004., Hadžić se tereti za ratne zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima na okupiranom području Hrvatske od sredine 1991. do kraja 1993.

Hadžića se u 14 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih nesrba, istrjebljenjem i ubojstvima, pritvaranjem, mučenjem, nehumanim postupcima, deportacijama, bezobzirnim uništavanjem sela, vjerskih i kulturnih objekata te pljačkom imovine. Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991.

Nakon uhićenja Ratka Mladića 26. svibnja u Srbiji, Hadžić je bio posljednji optuženik Haaškog suda u bijegu.

(Hina) xdas/xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙