FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske agencije o uhićenju Gorana Hadžića

Autor: rtom
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Svjetske agencije izvijestile su u srijedu o uhićenju posljednjeg haaškog bjegunca, vođe srpske pobune u istočnoj Slavoniji.

Francuska agencija AFP je vijest o uhćenju bivšeg predsjednika samoproglašene RSK popratila i opširnim tekstom o haaškoj optužnici protiv Gorana Hadžića, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine tijekom rata u Hrvatskoj.

AFP u tekstu podsjeća da je 52-godišnji Hadžić bio predsjednik dviju tzv. samoproglašenih republika srpskih pobunjenika, da se "Krajina" prostirala na trećini hrvatskog teritorija i cilj toga Srbina rođenog u Hrvatskoj bio "konačni progon većine hrvatskog i nesrpskog stanovništva s tog područja", napose prisilnim iseljavanjem stanovništva.

Britanski Reuters također prenosi dijelove optužnice protiv Hadžića. "Goran Hadžić je bio ključna figura u secesionističkoj RSK u Hrvatskoj", piše Reuters. Dodaje da je on "bio posljednji bjegunac za kojim je optužnicu podignuo sud Ujedinjenih naroda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u Den Haagu", te donosi pregled Hadžićeva životnog puta i sadržaj točaka optužnice.

I britanski BBC prenio je vijesti o uhićenju posljednjeg odbjeglog haaškog optuženika koji treba pred sudom odgovarati za zločine počinjene od 1991. do 1995. tijekom rata u Hrvatskoj. Hadžić je predvodio separatističke snage hrvatskih Srba, piše BBC i dodaje kako je "središnja ličnost samoproglašene figure RSK uhićen manje od dva mjeseca nakon uhićenja zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića". BBC dodaje da Srbija prima čestitke europskih dužnosnika zbog uhićenja.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je ocjenu Zorana Pusića, predsjednika hrvatskog Građanskog odbora za ljudska prava da je Hadžićevim uhićenjem Srbija iskazala "bezrezervnu suradnju s Haagom i uklonila zadnju zapreku toga tipa na putu u euroatlantske integracije". Agencija je prenijela i Pusićevu ocjenu koliko je to važno za Hrvatsku jer je Hadžić odgovoran za zločine nad hrvatskim državljanima i jer će njegovo uhićenje biti poticaj i nacionalnim pravosuđima u regiji da nastave procesuirati ratne zločine koje im je Haag prepustio.

Ista agencija prenijela je i izjavu bivše glavne tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte da je "srbijanska vlada uhićenjem učinila golem korak prema demokratskoj i mirnoj budućnosti zemlje", te da će Srbiji biti sada lakši put prema članstvu u Europskoj uniji. Uhićenje je "golem uspjeh za međunarodno pravosuđe" i sada je "mandat Vijeća sigurnosti UN-a ispunjen", rekla je Del Ponte.

Slovenska agencija STA u vijesti o uhićenju podsjeća da je Hadžić osumnjičen za ubojstvo više od stotinu hrvatskih civila i deportaciju više desetina tisuća Hrvata i drugih nesrpskih državljana tijekom rata u Hrvatskoj (991.-1995.). STA prenosi da ga sud tereti i za smrt 264 hrvatskih državljana u Vukovaru u listopadu 1991. godine.

Austrijska APA javlja da je uhićen "bivši skladištar optužen za ratne zločine" i prenosi pojedinosti o uhićenju na Fruškoj gori koje su izvršili pripadnici srbijanske obavještajne agencije BIA-e.

"Njegovo je ime povezano s pokoljom ranjenika iz Vukovarske bolnice u studenome 1991., gdje je oko 250 Hrvata i drugih osoba nesrpske nacionalnosti našlo utočište bilo mučeno i ubijeno" nakon pada Vukovara, piše talijanska agencija ANSA i prenosi podatke o životnom putu Hadžića, navodeći da je rođen u Hrvatskoj.

Njegovo je uhićenje bio posljednji uvjet za srbijanski put prema Europskoj uniji, piše španjolski list El Mundo i donosi pregled glavnih krvnika s područja bivše Jugoslavije tijekom rata 90-ih.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙