FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Buzek i glavni tajnik VE pozdravljaju Hadžićevo uhićenje

Autor: svuk
BRUXELLES, 20. srpnja 2011.(Hina) - Uhićenje Gorana Hadžića pozdravio je u srijedu predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek te glavni tajniik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

"Pozdravljam uhićenje Gorana Hadžića i čestitima srbijanskim vlastima na uhićenju zadnjeg bjegunca optuženog za ratne zločine. To je dobra vijesti iz perspektive pravde, stabilnosti u regiji i integracije Srbije u EU", kaže se u poruci Jerzya Buzeka.

Buzek dodaje da je Hadžićevo uhićenje nakon uhićenja Ratka Mladića "još jedan dokaz dobre suradnje Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju" te da je to "još jedan korak prema pomirenju u regiji i zajedničkoj budućnosti u EU-u".

Prije Buzeka, zajedničkom izjavom oglasili su se i ostali čelnici EU-a, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton, navodeći da je uhićenje Goran Hadžića kao pozitivan signal Europskoji uniji i susjedima Srbije.

Uhićenje je pozdravio i glavni tajnik Vijeća Europe, paneuropske organizacije koja okuplja 47 država članica, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland rekao je da je Hadžićevo uhićenje nakon privođenja pravdi Ratka Mladića "vrlo simboličan moment u povijesti Srbije i cijele regije".

"To je važan korak u borbi protiv nekažnjivosti zločina i za pomirenje u regiji", kaže Jagland ističući uvjerenje Vijeća Europe da svi ratni zločini počinjeni tijekom tog mučnog razdoblja europske povijesti trebaju biti istraženi i procesuirani".

(Hina) xsv ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙