FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za srijedu, 20. srpnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 20. srpnja.

ZAGREB - Croatia Airlines će u Zračnoj luci Zagreb dočekati ovogodišnjeg milijuntog putnika koji se očekuje na letu iz Muenchena u Zagreb (9,30 sati, šalter informacija Zračne luke Zagreb).

ŠIBENIK - Jedna od najvažnijih hotelskih tvrtki Šibensko-kninske županije i grada Šibenika Solaris Resort ove turističke godine očekuje najmanje ponavljanje lanjskih fizičkih turističkih rezultata te, zbog kontinuiranih ulaganja u sadržaje, deset posto veće prihode nego lani, doznaje se iz te tvrtke. Slijedom takvih očekivanja u Solarisu bi ove godine moglo biti najmanje 617 tisuća noćenja, koliko je bilo prošle godine što je u odnosu na 2009. bio porast od 15 posto. Za srpanj i kolovoz ističu da bi možda mogli biti i malo bolji od istih lanjskih mjeseci kada su imali nešto više od 391 tisuću noćenja. Prvih šest mjeseci ove godine u hotelima i apartmanima te tvrtke ostvareno je 130 tisuća noćenja, a u kampu 39 tisuća, što je, kako napominju, nešto manje nego lani, ali i očekivano s obzirom da su hotele otvorili mjesec dana kasnije nego prošle godine. I ove godine očekuju da će prosječna popunjenost kapaciteta biti na razini od lanjskih 82 posto, a ostvaruje se u ukupno 1.296 soba u pet hotela, 60 apartmana u pripadajućim vilama, te u kampu s 590 parcela. Upravljaju i s Yacht marinom koja raspolaže s 200 morskih i 150 suhih vezova.

ZAGREB - Kretanje vrijednosti hrvatskog robnog izvoza, koji je u prvih pet mjeseci ove godine iznosio 27 milijardi kuna ili 5,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, u dosadašnjem je dijelu godine znatno variralo i to prvenstveno zbog izvoza brodova, a potom i naftnih derivata. Kod uvoza je pak prisutan kontinuiran trend ubrzavanja dinamike rasta, te je nakon svibnja, kumulativna stopa rasta na godišnjoj razini, iznosila 5 posto. Po podacima Državnog zavoda za statistiku, uvezeno je robe za 44,9 milijardi kuna. S obzirom da su se stope rasta izvoza i uvoza gotovo ujednačile, a vrijednost uvoza je i dalje znatno veća, zabilježen je rast robnog deficita u kunama od 4,3 posto na 17,8 milijardi kuna, dok je njegov rast u eurima, uslijed promjena tečaja, iznosio nešto manjih 2,7 posto. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječanja do svibnja iznosio je 3,7 milijardi eura, što je za 3,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz porastao za 3,3 posto, na 6,1 milijardu eura. Ilustrirajući variranja kretanja vrijednosti robnog izvoza u dosadašnjem dijelu godine analitičari HGK u najnovijim "Gospodarskim kretanjima" navode da se nakon tri mjeseca bilježio kumulativni pad izvoza, u travnju je ostvaren visok rast, u svibnju opet pad, pa je kumulativni je rast izvoza u prvih pet mjeseci smanjen na 5,4 posto. Pored brodogradnje, napominju, znatno je varirala i vrijednost izvoza naftnih derivata, drugog najznačajnijeg hrvatskog izvoznog proizvoda. Stoga nešto realniju sliku trendova kretanja izvoza daje vrijednost izvoza bez ove dvije djetalnosti koja pokazuje rast od 7,4 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, uz kontinuiranu tendenciju usporavanja rasta, navode analitičari Centra za makroekonomske analize HGK.

dežurne urednice:

prijepodne: Davorka Stanešić

poslije podne: Nevenka Brčić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙