FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žalbeno vijeće odbilo zahtjev obrane generala Gotovine

Autor: spuc
ZAGREB, 19. srpnja 2011.(Hina) - Žalbeno Vijeće Haaškoga suda odbilo je u utorak zahtjev obrane generala Ante Gotovine za izdavanjem naloga Srbiji za dostavu pojedinih zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane smatrajući da još treba dati vremena Beogradu da dobrovoljno ispuni zahtjev obrane hrvatskoga generala.

Obrana generala Gotovine je 30. svibnja i 16. lipnja preko srbijanskog veleposlanstva u Haagu zatražila te dokumente no nije dobila nikakav odgovor te je 22. lipnja podnijela zahtjev Žalbenom vijeću za izdavanjem naloga Beogradu za dostavu traženih dokumenata.

Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke zaključilo je da se tako kratak period od podnošenja zahtjeva obrane Srbiji ne može smatrati odbijanjem dobrovoljne predaje traženih dokumenta te je stoga za sada odbilo zahtjev obrane.

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača nepravomoćno osuđenih za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje moraju za manje od dva tjedna odnosno do 1. kolovoza podnijeti žalbu na presudu kojom su osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora.

U presudi prvostupanjsko je vijeće zaključilo da je tijekom Oluje počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim granatiranjem.

Iz pojedinih zapisnika VSO nakon Oluje vidljivo je da uzrok masovnog odlaska lokalnih Srba nije bio artiljerijski napad hrvatskih snaga na civile, kako je to utvrdilo prvostupanjsko vijeće, nego odluka lokalnog vodstva u tzv. krajini.

Ti transkripti pojavili su se na haaškom suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za ratne zločine u BiH i za granatiranje Zagreba, i objavljeni su nakon što je dovršen dokazni postupak u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač".

Stoga obrana može tražiti njihovo uvođenje u žalbenom dijelu postupka.

Haški sud je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i pustio na slobodu.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙