FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozyjeva popularnost u snažnom porastu

Autor: akoz
PARIZ, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Broj Francuza sklonih predsjedniku Nicolasu Sarkozyja od lipnja se povećao za pet posto i sada ih je 35 posto, što je najveći pozitivni skok čelnika desnog centra u više mjeseci, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Rezultati istraživanja koje je provela agencija Ipsos objavljeni u časopisu Le Point pokazali su da je pala popularnost dvoje glavnih socijalističkih Sarkozyjevih konkurenata, Francoisa Hollandea i Mertine Aubrey, ali su još uvijek uvjerljivo ispred njega s 54 posto, odnosno 48 posto potpore birača.

"Iako je predsjednik još uvijek velikim dijelom nepopularan, trend se još jednom okrenuo u pozitivnom smjeru", ističe Ipsos u analizi ankete.

Rezultati pokazuju da je Sarkozy još uvijek manje popularan no što je bio u ožujku 2010., kada je njegova stranka UMP pretrpjela težak poraz na regionalnim izborima.

Sarkozyjeva popularnost je, po ispitivanjima javnog mnijenja, počela rasti u svibnju kada je u New Yorku, pod optužbom za pokušaj silovanja, uhićen bivši čelnik MMF Dominique Strauss-Kahn, što ga je isključilo kao kandidata socijalista na izborima u travnju 2012. godine.

Strauss-Kahn je bio uvjerljivi favorit na izborima a zbog njegovog odlaska iz izborne utrke Socijalistička stranka sada je suočena s problemom nalaženja drugog kandidata koji uživa ugled u svijetu sličan onome kakav je imao Strauss-Kahn.

Ipsosovo istraživanje provedeno je 15. i 16 srpnja a drugo istraživanje, provedeno prošloga tjedna, pokazalo je da bi Sarkozy u prvom krugu izbora bio poravnat s Hollandeom a pobijedio Aubrey.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙