FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenici u Bregi; NATO tukao radar u Tripoliju

Autor: rtom
MISRATA/BRUXELLES, 18. srpnja 2011. (Hina) - Pobunjenici su kod Brege potisnuli snage odane libijskome vođi Moameru Gadafiju, što je najveći njihov uspjeh zadnjih tjedana, a NATO je objavio da je bombardirao radarsku antenu u Tripoliju, javljaju agencije u ponedjeljak.

Grad Brega, 750 kilometara istočno od Tripolija, strateški naftni terminal za izvoz nafte, koji ima i rafineriju te kemijsku tvornicu, pobunjenici su opkolili, rekao je glasnogovornik, javlja Reuters.

Preuzimanje kontrole nad Bregom otežavaju mine. Brega je mjesecima bio istočna točka linije koju su nadzirale Gadafijeve snage.

Pobunjenici su zadnjih dana nizali uspjehe na bojišnicama istočne i zapadne Libije. Na diplomatskom planu Rusija je kritizirala Sjedinjene Države i druge zemlje jer su priznale pobunjenike za legitimnu prijelaznu vladu.

Priznanje je podupiranje jedne političke strane u građanskom ratu, upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Agencija AFP javlja da je NATO u ponedjeljak rano ujutro pogodio sustav radarskih antena koji je služio u vojne svrhe, iako je njegova bivša funkcija bila kontrola zračnog prometa.

Informacije prikupljene radarom bile su slane snagama lojalnim Gadafiju i na temelju njih pratili su operacije NATO-a, tvrdi taj vojnopolitički savez.

Temeljem rezolucije 1970 Vijeća sigurnosti UN-a NATO od 31. ožujka izvodi zračne napade na Gadafijeve snage u svrhu zaštite civila.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙