FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarski film Misija London dobitnik Nepotkupljive nagrade

Autor: mvra
ZAGREB, 18. srpnja 2011. (Hina) - Bugarski film "Misija London" redatelja Dmitra Mitovskog, snimljen prema hit-romanu bugarskog književnika Aleka Popova ovogodišnji je dobitnik "Nepotkupljive nagrade" koju Transparency International Hrvatska (TIH) i Motovunski filmski festival (MFF) dodjeljuju najboljem filmu na temu korupcije.

Film je komedija o političarima i diplomaciji zemlje koja ulazi u Europsku uniju zbog čega će nedvojbeno našoj publici djelovati domaće i poznato, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik TIH-a Nikola Kristić. Komedija počinje u trenutku kada bugarski diplomat u Londonu odluči na koncert povodom prijema njegove zemlje u EU pod svaku cijenu dovesti englesku kraljicu.

Film govori o političkim devijacijama svojstvenim svim tranzicijskim zemljama, odnosno svijetu diplomata kojima je potkupljivost tek jedan u nizu političkih poroka u koje su ogrezli. Kako su ne tako davno i naše novine izvještavale o nerazumnim računima i švercerskim poduhvatima pojedinih hrvatskih diplomata sve o čemu Misija London govori bit će savršeno poznato i razumljivo i našoj publici, naveli su TIH i MFF.

Bugarska komedija odabrana je među 11 filmova, mahom dokumentaraca koji su opisivali korupcijske skandale diljem zemlje, za koje je TIH dobio preporuke od ogranaka Transparency Internationala.

Film će biti prikazan 27. srpnja na Motovunu u Rijeci, zatim u Motovunu 29. srpnja i nakon toga i na Motovunu u Zagrebu. Autor knjige i jedan od koscenarista Popov, koji je i sam bio bugarski diplomat u Londonu bit će gost u Motovunu gdje će primiti nagradu, najavio je direktor MFF-a Igor Mirković.

Nepotkupljiva nagrada dodjeljuje se u sklopu projekta "Kinom po korupciji" koji su 2010. pokrenuli MFF i TIH. Prvi dobitnik nagrade je francuski film "U početku" koji govori o sitnom kriminalcu koji je izmislio izgradnju autoputa, kako bi od zainteresiranih poduzetnika u francuskoj provinciji primao mito.

(Hina) xmvr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙