FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miller: Iskustva iz BiH pomažu u Iraku i diljem svijeta

Autor: zkre
MOSTAR, 15. srpnja 2011. (Hina) - Predsjedavajući Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) Thomas Miller ocijenio je u petak da je iskustvo u otkrivanja identiteta desetina tisuća ubijenih osoba nakon protekloga rata na prostoru bivše Jugoslavije, napose BiH umnogome pomoglo u rasvjetljivanju sudbine tisuća stradalih u Iraku, Kolumbiji i širom svijeta, priopćili su iz ICMP-a.

„Nakon što je dvije trećine nestalih pronađeno, što je rezultat bez presedana, jasno je da je ICMP-eva misija ovdje veliki uspjeh a model koji je razvijen u BiH danas je od koristi i drugim dijelovima svijeta, kao što su Kolumbija i Irak, u kojima ICMP djeluje“, rekao je Miller koji je u petak obišao sjedište ove međunarodne organizacije u Sarajevu te masovne grobnice gdje traju eksumacije ubijenih Hrvata u Bugojnu i Srba na području Jajca.

Miller je dodao da i u BiH te u ostalim zemljama bivše Jugoslavije predstoji puno posla.

„Bez obzira na dosadašnje uspjehe, ne smijemo zaboraviti tisuće obitelji u ovoj regiji koje još traže svoje najmilije. Došao sam ovdje da ohrabrim osoblje ICMP-a da nastave svoj odlični rad i zatražim od vlasti u BiH jamstva da će nastaviti predano raditi na traženju nestalih osoba”, izjavio je predsjedavajući ICMP-a, veleposlanik Thomas Miller.

Posjetio je lokalitete ekshumacija u Bravnicama kod Jajca i Zlatarici kod Bugojna, gdje forenzički arheolozi ICMP-a i antropolozi pomažu članovima lokalnih institucija uključujući Institut za nestale osobe BiH, u ekshumaciji žrtava oružanih sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća.

Thomas Miller je nedavno na mjestu predsjedavajućeg ICMP-a naslijedio Jamesa V. Kimseya, osnivača i počasnog predsjednika America Online (AOL). Miller je bio i veleposlanik SAD-a u BiH te zamjenik voditelja misije na Cipru.

(Hina) xzkre ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙