FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Više od polovice državnog poljoprivrednog zemljišta još nije u funkciji

Autor: tper
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Od raspoloživih oko 550 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta 291.447 hektara ili 53 posto nije u funkciji, istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković na današnjoj radionici za općine i gradove o primjeni Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U funkciji je, sukladno zakonu, 255 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ili 47 posto. Potrebno je stoga napraviti još puno posla i potruditi se da se stavi u funkciju što više poljoprivrednih površina, kazao je državni tajnik.

Kraljičković zabrinjavajućim smatra što u deset godina 79 jedinica lokalne samouprave još nije napravilo program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

U Hrvatsko 75 jedinica lokalne samouprave nema poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, 393 je izradilo program raspolaganja, od kojih je 380 dobilo suglasnost na program, a 13 još nije.

Iznio je i podatke da je 278 općina raspisalo natječaj za raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem i provodi program, a 102 imaju program, ali nisu raspisale niti jedan natječaj.

Od ukupno raspoloživih 550 tisuća hektara, najveći dio, odnosno 40 posto namijenjeno je za prodaju, 23 posto za zakup, što znači da je gotovo dvije trećine ili 63 posto zemljišta namijenjeno za fizičke osobe, a to su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, odnosno obrti.

Oni imaju apsolutnu prednost kod provedbe natječaja, kazao je Kraljičković.

Za dugogodišnji zakup namijenjeno je 25 posto zemljišta i tu prednost imaju pravne osobe, na prvom mjestu trgovačka društva.

Devet posto površina namijenjeno je za povrat, a tri posto za ostale namjene.

Kraljičković je rekao kako su se u zadnjih godinu dana svi pokrenuli i kako su puno aktivniji na svim razinama napominjući kako se različite situacije po županijama.

Ima primjera gdje nije sređeno imovinsko-pravno stanje i na tim područjima je teže provesti natječaje (planinska, otočna područja primjerice).

U onim pak područjima gdje je intenzivna poljoprivreda programi se provode, ali ima puno zainteresiranih, ima velik broj prigovora itd.

Najsloženije je tamo gdje se putem operativnih programa omogućila izgradnja farmi, objekata za proizvodnju, gdje su poljoprivrednici osigurali određen broj stoke, no nisu osigurali zemlju za tu stoku.

Što se tiče sankcija za one jedinice lokalne samouprave koje nisu provele programe Kraljičković je rekao kako će to, ako ne učine same ove godine, za njih napraviti Agencija za plaćanje i te će jedinice lokalne samopurave izgubiti prihode.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙