FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP, HNS, IDS i HSU potpisali predizborni sporazum (duža)

Autor: trub
ZAGREB, 15. srpnja 2011.(Hina) - Čelnici stranaka tzv. Kastavske skupine - SDP-a, HNS-a IDS-a i HSU-a - potpisali su danas sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore u svim izbornim jedinicama, a o tome su javnost izvijestili na Markovu trgu, najavljujući pobjedu na izborima kao alternativa neuspješnoj i korumpiranoj aktualnoj vlasti.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je u obraćanju novinarima ispred crkve Sv. Marka naglasio da sporazum, potpisan na drugu obljetnicu prvog okupljanja četiri stranke u Kastvu, predstavlja tehničku provedbu političkog dogovora o zajedničkom nastupu na izborima.

"Danas možemo reći da Hrvatska ima alternativu, ima jasan izbor između jedne neuspješne vlasti i jednog saveza modernih, progresivnih stranaka koje će se okupiti u koalicijskoj vladi sastavljenoj od sposobnih političara", kazao je Milanović.

"Od danas Hrvatska ima jasnu alternativu - s jedne strane nesposobnost, korupcija, izgubljenost koja sve dublje Hrvatsku povlači u glib, a s druge strane šansa i nada da je ovu zemlju moguće voditi bolje, poštenije, kvalitetnije, da je naprosto Hrvatska zaslužila promjene koje su nam nužne što prije", poručio je.

Upitan zašto sporazum nisu potpisali javno, odnosno pred novinarima, Milanović je odgovorio da je sporazum na tragu svega onoga što su mediji zadnjih dana "točno ili uglavnom točno i ispravno špekulirali" te da tu nema nikakvih iznenađenja.

"Ti su pregovori, rekao bih, bili vrlo laki, ali dopustite da o detaljima sporazuma prvo upoznamo svoja stranačka tijela. Nema nikakvih tajni ni misterija, o svemu onome što ste govorili bili ste uglavnom u pravu", poručio je novinarima.

Naglasio je kako od aktualne vlade više nema nikakvih očekivanja, "osim možda jednog naivnog očekivanja da će slušati i razmišljati što je interes Hrvatske - da se raspišu izbori što prije, i radi referenduma i radi ukupne dinamike događanja u Hrvatskoj, radi potrebe da zemlja dobije što je moguće ranije novi proračun, i da o tome odlučuje većina koja će dobiti potporu hrvatskih građana".

U njegovoj koaliciji, dodao je Milanović, smatraju da bi se danas trebao raspustiti aktualni saziv Sabora, jer Sabor, rekao je, nakon završetka pregovora posla realno više i nema. "Njegov najvažniji posao, osim organizacije i raspisivanja referenduma, jest novi proračun, a to treba početi raditi na vrijeme", istaknuo je.

Upitan je li koalicija svjesna da će, formira li novu vladu, morati drastično srezati državni proračun, Milanović je odgovorio da su četiri stranke svjesne da se Hrvatska mora prestati zaduživati na način kao do sada, odnosno samo za tekuću potrošnju, te efikasnije trošiti javni novac.

"Svjesni smo svih izazova, ali isto tako i toga da imamo dug prema građanima, da moramo sačuvati socijalnu stabilnost, koheziju i harmoniju, i da će to biti vrlo težak posao. Prije detaljnijeg uvida u javne financije bilo bi neodgovorno govoriti o detaljima, ali radi se o efikasnijem trošenju javnog novca koja je bila velika i neracionalna, jako neodgovorna, a katkad i kriminalna", poručio je.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić naglasio je kako Hrvatska, nakon faze stvaranja države i "kvalificiranja za Europu", ulazi u treću fazu, u prostor konačno normalne i uspješne europske zemlje.

"Vrijeme u koje ulazimo traži sasvim drugačiju politiku, sasvim drugačiju vladu, sasvim druge ljude. Ova koalicija je zasnovana na drugim političkim temeljima, drugim moralnim i ljudskim vrijednostima i na tome će graditi sasvim drugačiju vladu koja će, siguran sam, potpuno odgovoriti na zahtjeve vremena koje je pred nama", rekao je Čačić.

IDS-ov čelnik Ivan Jakovčić istaknuo je da je Hrvatska, nakon današnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma, dobila novu nadu, novu alternativu svemu lošem što se događalo zadnjih godina.

"Svaka od naših stranaka je specifična, ali ono što je sigurno je da dijelimo iste vrijednosti koje, vjerujem, dijeli i velika većina građana Hrvatske i zato vjerujem u pobjedu na sljedećim izborima", poručio je.

"Ovim našim potpisom postavljamo temelje jedne moderne europske države, uvjereni da ćemo već do kraja ove godine preuzeti odgovornost za Hrvatsku i da ćemo početi zaista stvarati onakvu zemlju kakvu velika većina građana i želi", naglasio je Jakovčić.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da njegova stranka želi dati puni doprinos pobjedi koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima, uvjereni da artikuliramo volju većine građane Hrvatske.

Ono što HSU najviše interesira u budućoj vladi, dodao je, stabilnost je mirovinskog, zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, njihova održivost i pravičnost, a sto se mora postići novim zapošljavanjem.

(Hina) xtr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙