FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv promjena Ustava

Autor: trub
ZAGREB, 6. srpnja 2011.(Hina) - Saborska oporba nije danas prihvatila poziv HDZ-a da u petak glasuje za donošenje Ustavnog zakona kojim bi se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji uzdigla na ustavnu razinu, dok su iz HDZ-a odbacili oporbene prozivke da je osnovni cilj tih promjena Ustava tek predizborni, a ne stvarna skrb za branitelje.

Ministar branitelja Tomislav Ivić, u ime vlade, pozvao je zastupnike da podrže podizanje zaštite prava branitelja na višu, ustavnu razinu, istaknuvši da to ne znači nikakva dodatna prava ili sredstva za branitelje, već bolju zaštitu postojećih prava.

"Prava i sredstva funkcionirat će kao i proteklih osam godina, samo će se razina zaštite podignuti na višu razinu", istaknuo je Ivić.

No, Vesna Pusić je u ime Kluba HNS/HSU-a poručila kako se patriotizam dokazuje protivljenjem krađi u državi, "jer bismo svi, pa i branitelji, živjeli bolje da nije bilo toliko korupcije".

Ocijenila je da prijedlog vladajućih stvara ustavnu nejednakost svih građana u državi. "To podupire HDZ koji nije osigurao potrebnu dvotrećinsku većinu za ovaj prijedlog. No, to im daje priliku da se nekoliko mjeseci pred izbore produciraju s jednom temom s kojom žele dobiti izbore", poručila je Pusić.

Predložila je da se, sukladno Zakonu o financiranju političkih kampanja, aktualna tema i rasprava podastru Državnom izbornom povjerenstvu "kao nadležnom za kontrolu financiranja političkih kampanja, pa i onih koje se vode u Saboru". "A vašu političku kampanju HNS i HSU neće podržati", poručila je HDZ-ovcima.

I Josip Leko (SDP) smatra da je prijedlog HDZ-a utemeljen "na predizbornom vremenu", naglasivši da njegova stranka zagovara jednakost i ravnopravnost svih hrvatskih građana, te potpunu integriranost branitelja u hrvatsko društvo.

"SDP je uvjeren da je cijela braniteljska populacija demokratski raspoložena i zna cijeniti tekovine demokracije i Ustava. Uvjereni smo da su branitelji integrirani u društvo i čine njegov nerazdvojni dio, solidarni su i snose sve terete društva kao i svi građani", poručio je Leko.

Damir Kajin (IDS) naglasio je da se poštovanje prema braniteljima ne iskazuje "lažnom patetikom", nego djelima, naglasivši da je položaj i status branitelja već korektno reguliran Ustavom, njegovom preambulom i sadržajem, kao i zakonom.

"Problem je što se taj status dijelio šakom i kapom", rekao je.

"U Hrvatskoj branitelji ne smiju biti moneta za podkusurivanje, što vi konstantno radite", poručio je oporbenjacima Ivan Šuker (HDZ), odbacivši prozivke da je prijedlog inicirao HDZ, već, naglasio je, braniteljske udruge.

Podsjetivši da je oporba bojkotirala raspravu o prijedlogu Ustavnog zakona na odborima za Ustav i veterane, kao i utvrđivanje Nacrta ustavnih izmjena, Josip Đakić (HDZ) pozvao je oporbene zastupnike da potporom tom prijedlogu skinu "stigmu da su protiv branitelja".

"Umjesto šutnje, recite jasno i glasno zašto ne želite podržati ovaj zakonski prijedlog kojim se odaje dužno poštovanje prema najzaslužnijima za slobodnu i neovisnu Hrvatsku", rekao je Đakić.

Njegovu izjavu da branitelji s obzirom na svoju žrtvu nisu isti s ostalim građanima i zaslužuju da postanu ustavna kategorija, Vesna Pusić (HNS) nazvala je "jednom od naskandaloznijih tvrdnji koje su se čule u Saboru".

"Protuzakonito i protuustavno je izjavljivati da nismo svi jednaki", ustvrdila je Pusić, poručivši da smo svi jednaki i bit ćemo jednaki.

Reagirao je Đakić, naglasivši da su građani u Hrvatskoj jednaki pred Ustavom i zakonom, ali ne i po učešću u Domovinskom ratu, "jer dok su za vrijeme rata branitelji bili na bojištu, neki drugi su bili u podrumima, a neki u Muenchenu".

Napomenuo je da su nacionalne manjine postale ustavna kategorija, a branitelji nisu.

Na Đakićeve prozivke da oporba nije sudjelovala u raspravama o prijedlogu Ustavnog zakona reagirao je i Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti), upitavši Đakića je li za vrijeme tih rasprava "bio u lovu", te poručivši da bi se dignitet branitelja i Domovinskog rata najbolje zaštitio objavom Registra branitelja.

"Ovo su insinuacije, ne znam da li lovite bijele miševe za šankom ili nešto drugo", poručio mu je Đakić.

(Hina) xtr/xvl yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙