FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnatelj Srebrnjaka moli premijerku za podršku

Autor: gvla
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr. Boro Nogalo uputio je danas pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojemu je u ime liječnika te ustanove zatražio njezinu osobnu podršku u rješavanju novonastalih problema vezanih uz liječenje djece s reumatskim bolestima biološkom terapijom te zaštite prava pacijenata na izbor liječnika.

Ističe kako Dječja bolnica Srebrnjak trenutačno skrbi o 40-tak djece s najtežim oblicima juvenilnog reumatoidnog artritisa i drugih oblika autoimunosnih/autoinflamatornih bolesti koje bi, tvrdi, bez odgovarajuće tzv. biološke terapije koja djeci omogućava nesmetan rast, razvoj i integraciju u kolektive, "nekontrolirano napredovale i neupitno dovele do invaliditeta".

Nogalo u pismu upozorava kako nikako ne može prihvatiti neargumentirane objede i optužbe za "protuzakonito provođenje djelatnosti reumatologije" odnosno prozivanje na "nadriliječništvo" od strane direktora HZZO-a, a koje "direktno dovode u pitanje stručnost i etičnost naših reumatologa, a kod roditelja naših bolesnika izazivaju nelagodu, zabrinutost i opravdani revolt".

Direktor HZZO-a Tihomir Strizrep pozvao je prošle srijede Grad Zagreb kao osnivača Dječje bolnice Srebrnjak da preispita protuzakonito obavljanje određenih medicinskih djelatnosti u toj ustavi za koje tvrdi da se rade bez potrebnih dozvola HZZO-a i ministarstva zdravstva. Konkretno je riječ o slučaju 26-ero djece koja boluju od juvenalnog reumatoidnog artritisa i u toj bolnici primaju terapiju biološkim lijekovima. Strizrep tvrdi da bolnica Srebrnjak, koja je sada pripojena Kliničkoj bolnici Sveti Duh, nema potrebne dozvole za liječenje juvenalnog RA, da je liječnik s kojim je u tu bolnicu prešlo 26-ero malih pacijenata iz Klaićeve tamo zaposlen bez potrebne dozvole ministra zdravstva, što je utvrdio Državni inspektorat, te da Nogalo pokušava HZZO-u nametnuti obvezu plaćanja skupih lijekova za neregistriranu djelatnost.

Nogalo, međutim, ističe kako je rukovodstvo bolnice želeći okupiti na jednom mjestu vrhunske stručnjake iz struke koja je do sada, zbog lokacijske razdvojenosti liječnika, bila neefikasna i nedostatna za rastuće potrebe pedijatrijske populacije, od 2009. zaposlilo dvoje liječnika koji se već više od 20 godina bave pedijatrijskom i adolescentnom reumatologijom. To su dr. Miroslav Harjaček, koji je došao iz Klinike za dječje bolesti Zagreb i koji je jedan od rijetkih dječjih reumatologa u Europi koji je završio subspecijalizaciju dječje reumatologije u SAD-u te za to posjeduje odgovarajući certifikat izdan od američkog udruženja pedijatara (AAP), i dr. Lana Tambić Bukovac, koja je došla iz KBC-a Rebro.

Preporuka za liječenje i provođenje biološke terapije u institucijama koje nemaju adekvatno educirane timove i potrebno iskustvo, putem telegrama i telefonskih poziva, u najmanju je ruku zabrinjavajuća i opasna, jer zalazi u temeljna ljudska prava odabira liječnika kao i prava djece na adekvatno liječenje, upozorava on.

Do sadašnje je situacije, napominje Nogalo, dovela činjenica da je suprotno očekivanjima, HZZO bolnici neargumentirano odbio bolnici platiti biološku terapiju, iako se ista provodila i fakturirala sukladno indikacijama i preporukama propisanim od strane HZZO-a. Neshvatiljivo je da je naša bolnica, koja skrbi o najvećem broju malih bolesnika u RH, jednostranim prekidom ugovora HZZO-a, a bez argumentiranog objašnjenja, izbačena iz mreže ugovornih organizacija, dok su u njoj ostale druge privatne bolnice i poliklinike upitnih motiva i nivoa pružanja zdravstvene zaštite, dodaje.

U Dječjoj bolnici danas su se okupili roditelji djece oboljele od te bolesti. Roditelji, pristigli iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, žele da njihova djeca i dalje imaju pravo na liječenje u toj bolnici jer ne žele otići od liječnika i sestara u koje imaju povjerenje s kojima su zadovoljni i jer ne žele da njihova djeca, koja boluju od teške bolesti budu žrtva administrativnih zapreka. Na sastanak s roditeljima stigla je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

(Hina) pp/xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙