FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: Dječja bolnica Srebrnjak protuzakonito obavlja neke medicinske djelatnosti

Autor: tmar
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tihomir Strizrep pozvao je danas Grad Zagreb kao osnivača Dječje bolnice Srebrnjak da preispita protuzakonito obavljanje određenih medicinskih djelatnosti u toj ustavi koje se rade bez potrebnih dozvola HZZO-a i Ministarstva zdravstva, a u konkretnom slučaju na uštrb 26-ero djece koja boluju od juvenalnog reumatoidnog artritisa i u toj bolnici primaju terapiju biološkim lijekovima.

Naime, Strizrep tvrdi da bolnica Srebrnjak, koja je sada pripojena Kliničkoj bolnici Sveti Duh, nema potrebne dozvolu za liječenje juvenalnog RA, da je liječnik s kojim je u tu bolnicu prešlo 26-ero malih pacijenata iz Klaićeve tamo zaposlen bez potrebne dozvole ministra zdravstva što je utvrdio Dražavni inspektorat, te da ravnatelj Srebnjaka Boro Nogalo pokušava HZZO-u nametnuti obvezu plaćanja skupih lijekova za neregistriranu djelatnost.

Neposredni povod za današnju konferenciju za novinare u HZZO-u bilo je, kako je rečeno, pismo zabrinutog roditelja djeteta s RA premijerki Jadranki Kosor o čemu je vlada upit proslijedila HZZO-u.

Ravnatelj HZZO-a kaže kako Dječja bolnica Srebrnjak ima odobrenje za liječenje bolesti dišnog sustava u djece, a da djelatnosti dječje kardiologije, reumatologije, sportske medicine, liječenja boli i poremećaja spavanja obavljaju protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, što je utvrđeno i odlukom Prekršajnog suda iz prošle godine kada je bolnica kažnjena s 11 tisuća, a ravnatelj sa šest tisuća kuna.

No, dr. Nogalo, kaže Strizrep, ni nakon toga, te nakon ponovnog zdravstveno-inspekcijskog nadzora u travnju ove godine, nije pokrenuo postupak registracije spornih djelatnosti već i ih dalje obavlja ilegalno, financirajući ih sredstvima bolnice čime ugrožava poslovanje te ustanove. Tako je samo na biološku terapiju za liječenje juvenalnog RA do travnja ove godine utrošio 1,1 milijuna kuna.

Direktor HZZO-a upozorava i da je ravnatelj Srebrnjaka najavio da će obustaviti kupnju biološke terapiju za 26-ero djece ako mu je HZZO ne plati, pa će svih 26-ero djece danas dobiti poziv na kućnu adresu da se jave u Klaićevu bolnicu kako bi im se osigurao nastavak liječenja na legalan način.

Na pitanje ne radi li se o prisilnom vraćanju djece na liječenje u ustanovu iz koje su otišli dobrovoljno zajedno sa svojim liječnikom, Strizrep je odgovorio kako ih na taj način želi dovesti na kompetentno mjesto za njihovo liječenje te smatra da su roditelji bili obmanuti jer nisu znali da je riječ o ilegalnoj djelatnosti na Srebrnjaku.

Demantirao je i da ovaj slučaj ima bilo kakve veze s ranijim neslaganjima ravnatelja Srebrnjaka s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića oko spajanja zagrebačkih bolnica.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙