FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacijski pritisci i dalje nejaki

Autor: neba
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u lipnju, koje će, procjenjuje se, pokazati da se inflacija u Hrvatskoj kreće na razinama iz prethodnog mjeseca.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u lipnju potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a toliko je inflacija iznosila i u svibnju. Njihove procjene inflacije na godišnjoj razini kreću se između 2,3 i 2,7 posto.

„Najznačajniji rast cijena očekujemo u segmentu usluga povezanih s dinamiziranjem turističke djelatnosti. S druge strane, pad maloprodajnih cijena naftnih derivata trebao bi usporiti rast cijena na mjesečnoj razini“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Nakon snažnog rasta početkom godine, posljednjih su se mjeseci cijene nafte na svjetskim tržištima stabilizirale, pa su popustili i pritisci na rast cijena naftnih derivata na domaćem tržištu.

„Očekujemo da će potrošačke cijene u lipnju ostati nepromijenjene, zahvaljujući stabilizaciji cijena hrane i energenata, odnosno blagom padu cijena naftnih derivata“, navodi se u anketi Hine.

Veći rast inflacije onemogućuje i slabost domaće potražnje, na što upućuju nejaki podaci iz maloprodaje. Tako je u svibnju promet u trgovini na malo realno porastao 1,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni mjesec.

„Inflaciju i dalje obuzdava relativno slaba domaća potražnja, a osobito slaba kupovna moć stanovništva“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙