FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski sud odgodio odluku o izručenju Assangea

Autor: kgab
LONDON, 13. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Dva suca britanskog suda odgodila su u srijedu odluku o tome hoće li dopustiti izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea iz Velike Britanije u Švedsku.

Presuda u pisanom obliku bit će donesena kasnije, a točan datum nije preciziran. Švedska traži Assangea zbog sumnji u silovanje odnosno seksualno uznemiravanje dviju žena. Njegovi branitelji pozvali su britanski sud da zaustavi izručenje, dok su odvjetnici koji predstavljaju švedske vlasti rekli pred britanskim sudom u srijedu da on treba biti izručen kako bi se suočio s optužnicom.

Švedski tužitelji žele ispitati Assangea zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje koje su protiv njega podnijele dvije žene, obje volonterke u WikiLeaksu, u Švedskoj prošlog kolovoza. On je zanijekao krivnju.

Taj 40-godišnji australski računalni stručnjak uhićen je u prosincu prošle godine u trenutku kad je njegova internetska stranica počela objavljivati stotine kompromitirajućih američkih diplomatskih bilješki koje su naštetile američkoj vanjskoj politici i izazvale ogromno zanimanje medija i javnosti u svijetu.

Assange je tvrdio da je slučaj protiv njega u Švedskoj politički motiviran i da bi mogao otvoriti put njegovu izručenju SAD-u i njegovu smještanju u zatvor Guantanamo na Kubi.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙