FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 13. srpnja

Autor: nles
ZAGREB, 13. srpnja 2011. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 13. srpnja:

KARLOVAC - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Karlovca prigodom 432. rođendana tog grada (10 sati, Gradsko narodno kazalište ''Zorin dom''). Predsjednik će se na sjednici obratiti nazočnima. Kao rođendan grada bilježi se 13. srpanj 1579. godine. U preambuli Statuta Grada navodi se da se grad počeo graditi toga dana prema planu tvrđave šesterokrakog zvjezdastog oblika i u njemu idealnog renesansnog grada na sutoku četiriju rijeka: Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre. Izgrađen je na posjedu obitelji Zrinski podno starog grada Dubovca, a ime Karlovac ili Karlstadt dobio je u čast svog osnivača austrijskog nadvojvode Karla. Osnovan je radi obrane od tadašnjih učestalih turskih napada.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović obratit će se okupljenima na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije (17 sati, Hotel International, Miramarska 24). Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod nazivom Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a taj datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

OTOK - U povodu obilježavanja 5. obljetnice Dana Grada Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sudjelovat će na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u 11 sati u dvorani u Poduzetničkoj zoni u Otoku, Ulica Skorotinci. Potom će predsjednica Vlade otvoriti novu tvornicu furnira Furnir Otok d.o.o., u 12.00 sati.

ZAGREB - Nastavak 23. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Tematska sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji će raspravljati o prijedlozima zakona o visokom obrazovanju, znanstvenoj djelatnosti i sveučilištu (13.30 sati, dvorana Josipa Šokčevića, Trg sv, Marka 6).

ZADAR - Predsjednik HNS-a Radimir Čačić održat će konferenciju za novinare u Zadru na kojoj će se osvrnuti na aktualnu političku situaciju (13,30 sati, prostorije HNS-a, Kraljskog Dalmatina 2).

ZADAR - Talijanska filharmonija iz Udina izvest će ispred zadarske crkve sv. Donata operu "Rigoletto", Giuseppea Verdija pod ravnanjem dirigenta Alfreda Barchia (21,15 sati). Verdijev "Rigoletto" operni je standard utemeljen na drami Victora Hugoa, začinjen nekima od najpoznatijih arija svih vremena, a ove godine je najveći projekt i središnji događaj 51. Glazbenih večeri u Sv.Donatu. Za plesni dio pobrinut će se "FVG Ballet Company" iz Udina, a nastupaju Vasile Chiusiu kao Rigoletto, Linda Kazani kao Gilda, Abramo Rosalen kao Sparafucile, Silvia Pasini je Maddalena i La Contessa, Claudio Mattioli igra Contea di Monterone i Sparafucilea itd. Zadar je još 1853. ugostio talijansku trupu koja je izvela Rigoletto, samo dvije godine nakon praizvedbe u Veneciji.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Neven Leskovar

navečer - Serđo Obratov

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xam ymć/yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙