FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBK: Papin posjet imao velik odjek u Hrvatskoj i inozemstvu

Autor: nles
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kazao je na današnjem izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK da je pohod pape Benedikta XVI. bio velik događaj za Katoličku crkvu i narod te da je imao velik odjek u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na sjednici kojoj je uz hrvatske biskupe prisustvovao i apostolski nuncij u Hrvatskoj Mario Roberto Cassari Srakić je pročitao Papino pismo u kojemu "izražava duboku zahvalnost na srdačnom dočeku kao i na zauzetosti oko priprave posjeta uz pozorno i pobožno sudjelovanje velikoga mnoštva", priopćilo je večeras Tajništvo HBK.

"Papa ističe da nosi u srcu jake dojmove koje su pobudili susreti s različitim slojevima hrvatskoga naroda podsjećajući na susrete s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, obiteljima na Hipodromu te na molitvu Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, novacima i novakinjama u zagrebačkoj prvostolnici", stoji u priopćenju.

U svojem osvrtu na Papin pohod biskupi su istaknuli skup na glavnom zagrebačkog trgu s kojega je "snažno odjeknuo govor tišine hrvatske katoličke mladeži koja je molitvom, pjesmom i šutnjom posvjedočila svoju vjeru i oduševila mnoge". Naglasili su i važnost poruka koje je Papa uputio u svojoj propovijedi hrvatskim katoličkim obiteljima.

Istaknut je i značaj susreta u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je na osobit način došla do izražaja Papina otvorenost za dijalog sa svim strukturama društva. Biskupi potiču vjernike i sve ljude dobre volje da čitaju i produbljuju Papine poruke izrečene u Hrvatskoj kako bi one zaživjele i donijele ploda u našem narodu, navodi HBK u priopćenju.

Biskupi su informirani o dovršetku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja će biti posvećena 10. rujna. Od iduće godine Dan hrvatskih mučenika slavit će se, kako je ranije odlučeno, u zadnju subotu u kolovozu. Upoznati su i sa statusom kauze sluge Božjega svećenika Miroslava Bulešića koga su komunisti ubili 24. kolovoza 1947. u župnoj kući u Lanišću.

(Hina) pp/xam yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙