FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UBIUDUR predlaže zajednički blagdan sjećanja na žrtve rata

Autor: ista
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke (UBIUDR) poslala je prijedlog vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore da se 11. srpnja na svim ovim prostorima proglasi za državni blagdan – Dan sjećanja na sve poginule, pobijene, nestale i umrle žrtve u ratovima od 1991.-1996. na prostoru bivše Jugoslavije.

Toga dana su udružene srpske jedinice iz Srbije i s područja Bosne i Hercegovine, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, a uz izravnu potporu vojno-političkoga rukovodstva SFRJ i uz nazočnost nizozemskih postrojba u sastavu UNPROFOR-a, osvojile Srebrenicu i u roku tri dana učinile stravičan zločin genocida nad nevinim stanovništvom, kaže u današnjem priopćenju UBIUDR.

Tada je ubijeno i masakrirano više od 8000 ljudi, prije svega žene, staraca i djece, dok se još na tisuće vode kao nestale. Ta tragedija u Potočarima je nakon II. svjetskog rata najveći krvavi pečat dvadesetog stoljeća u Europi, podsjećaju u toj udruzi branitelja.

Po njihovu mišljenju, zajedničkim državnim blagdanom svake bi se godine zajedno prisjetili stradanja nevinog stanovništva i branitelja u posljednjem ratu, a poruka takvoga Dana sjećanja bila bi - "Da se ne zaboravi i - ne ponovi!"

(Hina) pp/xntod yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙