FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran prijeti napadom na kurdske pobunjenike u Iraku

Autor: akoz
TEHERAN, 11. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Iran je u ponedjeljak zaprijetio poduzimanjem vojne akcije protiv kurdske pobunjeničke skupine PJAK koja ima bazu u Iraku i tvrdi da je čelnik iračke regije Kurdistan toj skupini ustupio zemlju ne obavijestivši o tome Bagdad.

Viši iranski vojni dužnosnik optužio je Masuda Barzanija, predsjednika Kurdistana, da je "dao 300.000 hektara zemlje terorističkoj skupini PJAK bez znanja središnje vlade u Bagdadu", izvijestila je iranska agencija Fars.

"Iran zadržava pravo da cilja i uništi terorističke baze u pograničnim područjima", rekao je iranski dužnosnik. "Ta teroristička skupina provodi operacije protiv iranske nacije uz potporu iračke kurdske regionalne vlasti".

Iranski mediji često su izvještavali o sukobima u zapadnom Iranu između snaga sigurnosti i kurdskih gerilaca za koje kaže da su pripadnici Stranke slobodnog života Kurdistana (PJAK), izdanka Radničke stranke Kurdistana (PKK) iz Turske koja je 1984. počela oružanu borbu za uspostavu kurdske domovine na jugoistoku Turske i sjeverozapadu Irana.

Poput Turske i Iraka, i Iran ima veliku kurdsku manjinu koja uglavnom živi na sjeverozapadu i zapadu Irana.

"Nećemo dopustiti teroristima da se ugnjezdi u Iraku i provodi napade protiv naše nacije uz potporu Amerike i cionističkog režima", prenio je Fars izjavu neimenovanog iranskog dužnosnika. Dužnosnik je zatražio od Iraka da istraži to pitanje.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙