FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scenski prikaz "Uskočkog boja za Klis

Autor: dger
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Na tvrđavi Klis će se od 29. do 31. srpnja pod nazivom Uskočki boj za Klis prvi puta održati scenski prikaz rekonstrukcije bitke iz 1532. godine, najavila je Povijesna postrojba "Kliški uskoci".

Organizatorima manifestacije, koja će se održati u sklopu ovogodišnjih Dana Petra Kružića, cilj je da ova premijerna svečanost preraste u tradiciju. Osim oživljavanja povijesti staroga Klisa, želja im je "što vjernije dočarati i mediteranski iskon srednje Dalmacije, imajući na umu činjenicu da je taj prostor spojnica i susretište kontinentalnog, zagorskog i mediteranskog odnosno priobalnog i otočnog dijela regije".

Rekonstrukcija bitke smještena je u atraktivan ambijent kliške tvrđave i prostore u njezinoj neposrednoj blizini, a u trodnevni program uklopljen je i sajam starih obrta uz nastupe folklornih skupina te viteški turnir u streličarstvu, program orijentalne glazbe i plesa te igre s vatrom.

Povijesna postrojba "Kliški uskoci" kulturna je udruga osnovana prije pet godina, inspirirana osobito prvom polovicom 16. stoljeća, kada uskočki branitelji i njihov vođa kliški knez i kapetan Petar Kružić gotovo dva i pol desetljeća odolijevaju brojnim turskim napadima i opsadama.

(Hina) xpp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙