FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 11. srpnja

Autor: nbrc
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 11. srpnja.

OSIJEK - Svečanim polaganjem temeljnog kamena počinje izgradnja mosta Drava na autocesti A5 Beli Manastir-Osijek-Svilaj, a temeljni kamen položit će predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor. Most Drava, dužine 2.507 metara, najznačajniji je objekt na dionici Beli Manastir-Osijek autoceste A5. Projektiran je kao ovješeni spregnuto čelični sklop na prijelazu preko rijeke Drave i betonska polumontažna konstrukcija. Glavna rasponska konstrukcija mosta dužine je 420 metara, a pristupni mostovi dužine 2.087 metara projektirani su kao dva odvojena mosta. Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 950 milijuna kuna bez PDV-a s rokom izvođenja od 30 mjeseci. Financiranje izgradnje mosta je osigurano putem kredita njemačke razvojne banke KfW. Radove na izgradnji mosta izvodi Poslovna udruga koju čine zagrebački Viadukt-vodeći partner, Osijek-Koteks, Konstruktor-inženjering Split, Skladgradnja-Grup Imotski i Hidroelektra niskogradnja Zagreb (10,30 sati na lokaciji budućeg mosta Drava, dolazak na mjesto svečanosti planiran je do 10,00 sati autocestom A5 do naplatne postaje Osijek, zatim prema prometnoj signalizaciji treba slijediti putokaz prema Valpovu i u mjestu Petrijevci skrenuti na makadamski put koji vodi prema mjestu svečanosti).

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u lipnju su u odnosu na svibanj pale za 0,3 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj prošle godine više su za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). To je drugi mjesec za redom u kojem se bilježi usporavanje rasta proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u svibnju zabilježen porast za 7,3 posto, a u travnju za 8,1 posto. Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini su porasle za 0,1 posto, a na godišnjoj razini za 4,8 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u lipnju smanjene su za 0,3 posto u odnosu na svibanj, a na godišnjoj razini porasle su za 6 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu smanjene su u lipnju u odnosu na svibanj za 0,4 posto dok su na godišnjoj razini veće za 8,4 posto.

ZAGREB - U hrvatskom teritorijalnom moru od siječnja do kraja svibnja ove godine bilo je 192 kružna putovanja stranih brodova, što je 7,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Na tim brodovima u Hrvatsku je stiglo ukupno 228.447 putnika, što je 3,9 posto manje nego u lanjskih pet mjeseci, dok je jedini porast u odnosu na lani zabilježen s danima boravka tih brodova u Hrvatskoj. U pet mjeseci u Hrvatskoj su ti brodovi boravili 469 dana, što je porast od 13 posto. Promatrano po mjesecima ove godine najviše kružnih putovanja stranih brodova bilo je u svibnju, 110, ali je to 9,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. U pet mjeseci najviše je stranih brodova na kružnim putovanjima bilo pod zastavom Malte, 67, a slijede 36 njih pod zastavom Bahama.

dežurne urednice:

prijepodne: Nevenka Brčić

poslijepodne: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xds ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙