FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski potpredsjednik pozvao na tranziciju u demokraciju

Autor: akoz
BEJRUT, 10. srpnja 2011. (Hina) - Sirijski potpredsjdnik pozvao je u nedjelju na tranziciju prema demokraciji u zemlji kojom već četiri desetljeća autoritarno upravlja obitelj al-Asad.

"Nadam se da ćemo ostvariti tranziciju prema pluralističkoj demokratskoj državi u kojoj vlada jednakost svih građana koji sudjeluju u oblikovanju njihove vlastite budućnosti", rekao je potpredsjednik Faruk al-Šara na otvaranju sastanka o nacionalnom dijalogu u nedjelju u Damasku koji su organizirale sirijske vlasti, izvijestili su američki mediji.

Protivnici režima predsjednika Bašara al-Asada, odlučili su se, međutim, na bojkot skupa i odbijaju razgovor dok vlast ne zaustavi represiju nad prosvjednicima. Sirijska oporba prije dijaloga zahtijeva, kako je rekao jedan od protivnika režima, "povlačenje sirijskih snaga iz gradova, oslobađanje političkih zatvorenika i mirnih prosvjednika kao i otvaranje istrage o zločinima počinjenima protiv prosvjednika".

Govor Faruka al-Šare pokazuje koliko su višemjesečni prosvjedi uzrdmali vlast predsjednika Bašara al-Asada, ocjenjuje američke TV mreža MSNBC News. Al-Šara je priznao da obećanja reformi ne bi bilo bez ustanka rekavši kako se "mora priznati se da bez krvi koju su žrtvovali naši civili i vojnici nacionalni dijalog ne bi održao s ovako visokom razinom praćenja, pred objektivima kamera".

Sirijski potpredsjednik je priznao i da je režim činio greške, odnosno da su prosvjedi izazvani "velikim dijelom greškama koje su gurane pod tepih, bez dubljeg promišljanja o dolazećim danima".

Al-Šara je, međutim, prikriveno zaprijetio prosvjednicima i sugerirao da neki od njih dobivaju pomoć iz inozemstva, prenosi MSNBC.

"Arapi neće postiči svoje ciljeve ako će se oslanjati na strance. Neovlašteni prosvjedi koji vode do neželjenog nasilja izazvat će stradanje još civila i vojnika", rekao je.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙