FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina i Izrael priznali Južni Sudan

Autor: vkla
PEKING/JERUZALEM, 10. srpnja 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Kineski predsjednik Hu Jintao čestitao je Južnom Sudanu na stečenoj nezavisnosti i istaknuo da je "uspostava diplomatskih odnosa između Kine i Južnog Sudana otvorila novo poglavlje u odnosima dviju zemalja", prenosi u nedjelju Reuters priopćenje kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Kina želi uspostaviti "dugoročne, prijateljske odnose i stabilnu suradnju u korist obiju država i naroda", kazao je Hu.

Kina je jedan od glavnih kupaca sudanske sirove nafte i bilo joj je stalo da podjela Sudana na dvije države ne rezultira sukobom, bojeći se prekida isporučivanja nafte.

Južni Sudan priznao je u nedjelju i Izrael, a premijer Benjamin Netanyahu je poručio da nova država ima potporu njegove zemlje.

"Izrael priznaje Južni Sudan i toj zemlji želimo sav uspjeh", izjavio je Netanyahu. "Ta zemlja teži miru i bit ćemo sretni da možemo međusobno surađivati i tako pridonijeti njezinom boljitku", dodao je.

Kako javljaju izraelski mediji, u Južnom Sudanu nazočni su brojni izraelski stručnjaci, posebice s područja poljoprivrede. U Izraelu se inače nalazi oko 8700 izbjeglica iz Sudana, od čega 1600 s juga.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙