FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pamplona obilježava godišnjicu Hemingwayeve smrti

Autor: rtom
PAMPLONA, 8. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Hotel La Perla u Pamploni obilježava pola stoljeća od smrti američkog književnika Ernesta Hemingwaya koji je 50-ih godina utrku s bikovima popularizirao i učinio proslavu San Fermina poznatom širom svijeta.

Hemingwayeva soba 217 u najluksuznijem hotelu u Pamploni gdje upravo traje (do 15. srpnja) ulična utrka s bikovima, sačuvala je izgled iz doba kada je u njoj odsjedao dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. Danas u njoj turisti mogu noćiti po cijeni od 525 do 1.800 eura za noć.

"Hemingway nas je lansirao u svijet jer je boravio u našem gradu u vrijeme proslave San Fermina u ovome hotelu", navodi Fernando Hualde, recepcioner i stručnjak za američkog pisca.

Prvi put je Hemingway u Pamplonu stigao 1923., kao dopisnik Toronto Stara i tada se zaljubio u feštu San Fermin koja kombinira koridu, svečanosti i ulične utrke s bikovima u kojima sudjeluju obični ljudi.

Pisac se najmanje devet puta vraćao u Pamplonu koju je i opisao u romanu "Sunce se ponovno rađa" (1926).

U Hemingwayevo vrijeme u hotelu La Perla odsjedali su toreadori, a soba 217 bila je namijenjena za najstarijeg među njima. Kako se pisac s njima sprijateljio, dopuštali su mu da u toj sobi nazoči ritualnom odijevanju svečane odore za koridu.

Kada je 50-ih godina postao slavan, mogao si je priuštiti luskuz za njega mitske sobe 217, rekao je Hualde i objasnio da protivno vjerovanju, Hemingway nikada nije trčao ulicama pred bikovima, jer ih se bojao.

Hemingwayev pečat još je snažno prisutan u Pamploni gdje njegovo poprsje krasi ulazak u arenu, te u kafeteriji Iruńa gdje je navraćao.

Njegovi romani privukli su u glavni grad pokrajine Navarra naraštaje mladih Anglosaksonaca, Amerikanca, Australaca, Novozelanđana i Kanađana koji su čitajući Hemingwayeve knjige danas u Pamploni.

Hemingway je počinio samoubojstvo 2. srpnja 1961., a nekoliko dana ranije otkazao je rezervaciju sobe 217 u hotelu La Perla.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙