FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iz Compostelle nestao prvi hodočasnički vodič

Autor: rtom
MADRID, 7. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Rukopis neprocjenjive vrijednosti iz 12. stoljeća, prvi "vodič" za hodočasnike, nestao je tajanstveno iz katedrale Sv. Jakova u Compostelli na sjeverozapadu Španjolske, objavila je u četvrtak policija.

Dragocjeni manuskript, koji se pripisuje papi Kalistu II., "uobičajeno se nalazio u jednoj dvorani katedrale u koju pristup ima samo šest osoba", rekao je policijski glasnogovornik te izvijestio da je istraga u tijeku.

Dragulj španjolske kulturne baštine, rukopis se izlaže u javnosti samo u vrlo rijetkim prigodama, primjerice uz sve potrebne mjere opreza za posjeta pape.

Rukopis poznat kao Codex Calixtinus sadrži tekstove o kultu Sv. Jakova i hodočašću do apsotolova groba u mjestu Santiagu (Jakov) de Compostelli.

Papa Kalist II. pridonio je u Srednjem vijeku slavi toga svetišta. Odlučio je 1122. godine da će Svetom godinom biti proglašena svaka godina kada blagdan toga sveca, 25. srpnja, padne u nedjelju. Posljednja Sveta godina bila je 2010., a iduća će biti 2021.

U studenome 2010. svetište Sv. Jakova od Compostelle posjetio je papa Benedikt XVI.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙